Лекар за инцидента в Якоруда: Ако бяха пили домашна ракия, щяха да са живи

Кога алкохолът става смъртоносен? Как да го разпознаем и от какво да се пазим? На тези въпроси се опитаха да отговорят пред Нова телевизия кардиологът доц. Сотир Марчев и д-р Детелина Перчемлиева, началник-отделение на Клиниката спешна токсикология към ВМА.

Д-р Перчемлиева обясни, че метанолът не може да се различи на вкус и миризма от чистия алкохол. А първите признаци на натравяне може да настъпят след 4-8 часа, дори до 12-24 часа.

„Говорим за токсичността не на самия метанол, а на неговите метаболити”, заяви д-р Перчемлиева. Тя обясни, че всъщност при разграждането се получава мравчена киселина, която е отровна за човека.

Дори малки количества метанол могат да са опасни за живота и здравето на човека.

„От метанола обаче човек се чувства зле при много по-малки количества приет алкохол, отколкото при истински”, обясни д-р Перчемлиева.

Тя съветва при съмнения веднага да потърсим медицинска помощ.

„Никой от тези хора не е умрял от домашна ракия. Долу ръцете от домашната ракия”, заяви кардиологът доц. Сотир Марчев. „Тези хора ако бяха пили домашна ракия, щяха да са живи”.

По думите му метанолът уврежда очите.

„Странно ми е, че за никой досега не казаха, че има зрителни проблеми”, заяви доц. Марчев.

„Метаноловото отравяне се лекува с истинска ракия, то се лекува с алкохол. Ако човекът е в съзнание, му даваме да пие истинска ракия, истински алкохол. Ако е в безсъзнание, му го наливаме венозно. Тоест тези хора не са умрели от домашна ракия, а защото не са пили домашна ракия”, смята доц. Марчев.

Той обясни още, че самият метанол е неотровен, но в организма се разпада до мравчена киселина и става отровен.

„Когато искаш печалба на всяка цена, не вадиш първака, който е метил, а го продаваш. Тоест, те взимат една голяма кофа, пълнят я с цялото съдържание, разреждат го, добиват около 40 градуса спирт, който не е за хранителни цели, и го продават, за да изкарат печалба”, заяви депутатът от Патриотичния фронт Емил Димитров. „Обществената опасност на хора, които произвеждат в казани повече от 1 000 литра, първо ощетява бюджета, второ е опасно за населението”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини