На 19 юни 2019 да почерпят

Шофьор помете полицейски шеф на мотор в София

Западът превръща хората в биороботи с айфони

Емил Радев ще е евродепутат от листата на ГЕРБ

Борис Джонсън печели най-много гласове на второто гласуване на депутатите консерватори

Румънец начело на фракцията на Макрон Дачиан Чолош е компромис между Париж и Хага

Солистите Виктор и Евгения: Нашият хор помага да разберете Русия Започна турнето на Кубанския казашки ансамбъл в България

Газ битката САЩ – Русия сваля цената на горивото у нас В хъб “Балкан” се чака, освен руско и азерско гориво, и американски и египетски втечнен газ

Българите никога няма да надхвърлят 7 млн. души По най-лошия сценарий за 80 г. ще се стопим до 2 млн.

Алесандра Амброзио си почива в съседна Гърция

ЕС отложи до октомври решението за започване на преговори с Албания и Северна Македония

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 19 юни 2019

Купуваме 50% по-малко нови коли от гърците Германците ни изпреварват осем пъти по автомобили

Тръмп: Бих обмислил военно нападение срещу Иран, за да не се сдобие с ядрено оръжие

Образователният министър Красимир Вълчев: Още 113 училища стават иновативни 400 от 2400 школа въвеждат подобрения в преподаването

Всяка година има до 3000 инцидента, заради алкохол с неясен произход

Всяка година в страната има поне 2000-3000 инциденти, заради алкохол с неясен произход. Това каза Фокус Радослав Радев, председател на Националната лозаро-винарска камара по повод трагичния инцидент в Якоруда, при който четирима млади мъже починаха след употреба на алкохол с неясен произход, а други седем са в болница.

„Произвеждането на ракия от нелицензирани производители е сив сектор. Никога няма да знаем точните данни. Ние се опитваме да правим някакви калкулации, които са на база на гроздова реколта. През нормални години в България гроздовата реколта е около 400-450 милиона килограма грозде. Лицензираните предприятия преработват около 200-250 милиона килограма грозде, останалото се преработва извън лицензираните предприятия. Тоест, ако стъпим на тези числа, излиза, че този тип ракия, която се прави от джибри, всъщност е от порядъка на 40-45 милиона литра, което е повече от тази, която е произведена от лицензираните предприятия, за която е платен акциз”, обясни Радев.

Той допълни, че при консумацията на тази ракия съществува огромен риск, тъй като реално в голяма част от тези казани не се знае точно каква суровина се преработва. „В най-тежките случаи се стига до това, до което се стигна в Якоруда. Счита се, че всяка година има поне 2000-3000 подобни случая. Разбира се, те не завършват със смърт на тези, които са консумирали алкохола. Много пъти това минава просто като някакво обикновено неразположение”, отбеляза председателят на Националната лозаро-винарска камара.

„Но ние не знаем реално какви поражения на организма се нанасят от този продукт, който те купуват нелегално и консумират безотговорно”, допълни той. Радев отбеляза още, че не е толкова лесно да се прави ракия. „Това е едно производство, което се учи, държат се изпити за това, карат се стажове, придобиват се съответни професионални умения. Всеки може да прави, разбира се, домашна ракия за семейна, дори с тези промени в закона. Въпросът е да се консумира това, което се произвежда, в рамките на семейството – в смисъл, където има собствен риск. Тази ракия, изрично не може да се продава. Продава ли се, вече трябва да мине на друг режим, тъй като там се застрашава здравето и животът на неограничен кръг хора, съответно държавата трябва да контролира процеса”, заяви още Радослав Радев.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.