На 24 юли 2019 да почерпят

Том Харди – красавецът с грозните роли Британецът е една от знаменитостите на съвременното кино

Румънската премиерка ще се кандидатира за президент

ФБР разследва 1000 опита за кражба на интелектуална собственост от китайци

Задържаха шеф от фирмата, в която работи Кристиян Бойков

Заев: Груевски присвояваше чужда история Припомни, че предишната власт в Скопие е провела масова операция, наречена антиквизация

670 евро глоба за тениска с щампа на марихуана в Хърватия

Френските власти разследват слух, че водата в Париж е отровена

В САЩ избраха военен министър

Експерт: На софтуерните специалисти да се преподава и етика

Жълт код за гръмотевични бури в 4 области утре

Тръмп: ЕС ни убива в търговията

Европейските консерватори и реформисти на среща с транспортните министри на България, Унгария, Латвия, Литва и Полша

Джелял ще получи възмездие за злините си

Любовният бизнес цъфти на Север, на Юг – джендъри на плажа

Ученици аниматори забавляват туристи във Велико Търново

Ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ във Велико Търново са част от атрактивните туристически анимации по време на новогодишните празници. Единадесетокласници участват в атракцията „Коледа и Нова година по болярски“ в хотелите на Велико Търново в реквизит от епохата на Второто българско царство.

Гимназистите са от паралелка с профил „Туристическа анимация“, която е единствена в региона. В учебната програма са включени предметите „Етнография“ и „Туристическа анимация“, която включва културна, хотелска и детска анимация. Осем часа седмично тийнейджърите се обучават как професионално да развиват и предлагат този вид туристическа услуга на пазара. Всяка година през лятото те имат производствена практика, която протича в партньорство с Регионалния исторически музей.

Гимназистите замислят амбициозен проект, който да представят по време на практиката си през идната година. В естествена среда в църквата „Свети 40 мъченици“ и Археологическия музей в болярския град, младежите ще представят сцени от столичния период на средновековния Търновград.

„Идеята е изявата да е петдневна, като всеки ден ще се представят сцени от живота на различни обществени групи и прослойки от древността. Учениците се подготвят да покажат сцени от живота на болярите, от живота на жителите на Търновград през Средновековието, организацията на армията. Ще има и сцени от ежедневието на царските династии, като младежите и девойките ще демонстрират сцени от монархическия протокол на Второто българско царство.

Консултант на учениците ще е историкът и преподавател във ВТУ доц. Иван Лазаров, който наскоро издаде книга с рецепти от средновековната българска кухня. На младите аниматори помагат още и шефът на музея Иван Църов и Соня Петрова, която е музеен експерт и уредник.

Аниматорите обмислят, докато тече представянето им, да поканят деца от началния курс на различни училища да посетят музеите безплатно. Междувременно се окомплектова и реквизита за този проект, като се набавят характерни одежди от епохата и съответните аксесоари.

„Освен зрелищната атракция, която ще обогати туристическите пакети във Велико Търново, другият ефект от обучението е, че учениците се научават да ползват и литературни източници, да разработват програми за туристическа анимация, да оформят сценарии за различни събития, да работят с различни аудитории“, обясняват преподаватели.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.