Кошмарът Якоруда продължава, нови 4-ма натровени постъпиха в болница

продължава, нови четирима мъже постъпиха през изминалата нощ в болницата в Благоевград. С тях случаите на отровените става 8, а мъртвите са четирима.

Най-напред, в 18,00 часа в понеделник, с линейка бе докаран 26-г. Юсуф Мангов. В здравното заведение във вторник през нощта са постъпили още трима души, пили от отровната ракия. И четиримата са били част от злополучната „свинска сватба" в ромската махала на планинския град, след която издъхна 38-г. Мустафа Юсеинов. Установено бе, че в питието е имало високо съдържание на метил. Мангов и другите трима са настанени в реанимация на МБАЛ – Благоевград. Последните трима пациенти са Рефат Т. на 40 г., Юрий М. на 28 г. и Живко П. на 23 г. „Един от тях, който е постъпил при нас към 03,00 часа тази нощ е с реална опасност за живота. В кома е, интубиран е. Вече запълнихме капацитета за такива спешни случаи. Информирал съм Министерството на здравеопазването. В столичната клиника „Пирогов" са готови да приемат пациенти, ако се появят още натровени с алкохол", каза шефът на благоевградската болница д-р Огнян Митев.

Много е закъснял да търси медицинска помощ, трудно ще го спасим, дано организмът му е здрав и издържи, правим всичко възможно, признаха медици от реанимация. Няма опасност за живота на останалите седем пациенти, но е възможно да получат последващи увреждания на някои органи. Двама от тях са контактни и казват,че пили не повече от 50 грама,но два дни по-късно им прилошало, припаднали, повръщали.
Според тях алкохолът бил много ароматен и приятен на вкус.

Изясни се до момента, че общо 11 души от ромската махала са били на свинската сватба и са пили от отровната ракия. От тяхната компания починалият е един. Другите трима загинали са различни случаи и полицията все още разследва как фаталната ракия е стигнала до компаниите. Общото звено между тях се оказал дървения бос Тайфия Мекльов. Според показанията на свидетели всички били купили от него шишета от кока кола пълни с ракия.

Мекльов е арестуван, вече има и повдигнато обвинение.

Обвинение му бе повдигнато в понеделник вечерта. То е по чл. 350, ал.3 от НК - за изготвяне на питиета предназначени за общо ползване с опасни за здравето вещества и от консумацията им е последвала смъртта на повече от едно лице. Наказанието е от 3 до 15 години затвор.

Днес най-вероятно ще бъде гледана мярката за неотклонение на Мекльов, който първоначално бе задържан за 24 часа. Прокуратурата ще иска задържането му под стража. Предстои ексхумация на тялото на 38-г. Вайдин Мисанков, който бе погребан от близките му. Най-верояно това ще стане в сряда сутринта. Възможно е разследващите да поискат същото да бъде направено и с телата на 33-г. Юсуф Мемчов от Якоруда и 40-г. Салих Енгяков от велинградското село Кръстава. Младите мъже издъхнаха на 21 декември, якорудчани смятат, че те също са пили ракия менте, тъй като имали симптоми на натравяне с алкохол. Официално обаче те се водят починали от инфаркт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини