На 16 юли 2019 да почерпят

„Левски“ с убедителен старт на новия сезон, юноша изработи три гола

България е в топ 20 по поскъпване на домовете

Вучич помоли Макрон за помощ по пътя към ЕС и за разрешаване на кризата с Косово

Трус от 3 по Рихтер разлюля Вранча

„Руска връзка” тресе коалицията в Италия Близък до “Лига” лобист търсел финанси от Кремъл

Ердоган: Турция се надява да организира съвместно с Русия производство на системи за ПВО

Частично лунно затъмнение в нощта на 16 срещу 17 юли

Плащаме на ЕС за пластмасовите опаковки Обсъждат нови приходи в бюджета на общността

ЕС одобри санкции срещу Турция заради сондажите в шелфа на Кипър

МВФ: Вдигнете възрастта за пенсиониране Работниците намаляват с 30% през следващите 30 години

Министерство на финансите: На 19 юли партиите ще получат втората част от държавната субсидия за 2019 г.

Частна здравна каса, ако има 500 000 желаещи Новата визия за бъдещето на осигурителния модел поставя повече въпроси и неясноти, отколкото решения

Русия и Украйна готвят голяма размяна на затворници

Ирак предаде на Русия 33 деца на членове на ИДИЛ

Откриха наръчник на ИДИЛ към джихадисти как да се държат с жените в робство

Американските сили откриха наръчник на „Ислямска държава” към поклонниците си как да се държат към жените в плен. Откритието на документите е станало през май, по време на спецоперация, при която беше убит финансовия шеф на ИДИЛ Абу Саяф.
Според информация на Ройтерс „теолози“ на групировката са издали подробни предписания какви трябва да са сексуалните отношения на собствениците на поробени от ИДИЛ жени с тях, съобщава bTV.

Експерти предполагат, че действието е предприето в опит да се овладеят злоупотребите при третирането на пленените жени, както ги наричат те. Т.нар. „фетва“ има силата на закон и показва как групировката се опитва да тълкува по своему вековни учения, за да оправдае сексуалното заробване на жени на териториите под неин контрол.

Фетвите са само част от многото документи, които разкриват как е организирана „Ислямска държава” – от управлението на паричните потоци, през използването на откраднатия петрол и античните предмети, до отношението към поробеното население.
Документи регламентиращи всеки от тези аспекти от живота в плен на ИДИЛ са били открити по време на спецакции.

Според наръчника, регулиращ отношението към жените в плен, е забранено на баща и син да имат сексуални отношения с една и съща робиня, както и собственик да има подобни отношения едновременно с майка и дъщеря. Забраняват се и отношения с робиня, която е „съсобственост“ на няколко души.

ООН, както и правозащитни организации обвиняват ИДИЛ в системно отвличане и изнасилване на хиляди жени и момичета, най-вече от язидското малцинство в Северен Ирак. Много от тях са били дадени на бойците като награда или са били продадени като сексуални робини.

Откритата фетвата е най-обстойното предписание, относно отношенията към робините. Тя съветва собствениците им „да проявяват състрадание и да бъдат добри с тях, да не ги унижават и да не им възлагат работа, която не могат да вършат”. Освен това собственикът не бива да продава робинята на човек, за когото знае, че ще я малтретира.

Професор Абдел Фатах Алауари, декан на Ислямския теологичен университет „Ал Азхар” – 1000-годишен център за ислямски науки в Египет – казва, че „Ислямска държава” няма нищо общо с исляма и преднамерено изопачава вековни предписания, които имат за цел да сложат край на робството, а не да го насърчават.

„Ислямът проповядва освобождаване на робите, а не поробване. При появата на исляма робството вече го е имало. Юдаизмът, християнството, древногръцката, римската и персийската цивилизации са го практикували и са превръщали жените на враговете си в свои наложници. Ислямът смята това за нещо отвратително и е положил усилия постепенно да го премахне”, коментира Алуари.

През септември 2014 г. над 120 ислямски учени от цял свят изпратиха открито писмо до водача на ИДИЛ Абу Бакр ал Багдади, в което обориха религиозните аргументи за много от действията му. Учените специално подчертаха, че връщането на робството е забранено от исляма.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.