Пожар лумна в цех за стиропор в Горна Оряховица

Пожар лумна във вторник по обяд в цех за стериопор на фирма "Купро 94" в Горна Оряховица. Пламъците бързо се пренесли и обхванали и склад за строителни материали.

Инцидентът в предприятието, което е в промишлената зона на железничарския град, станал около 13 часа на 29 декември. Ненадейно над производствените сгради се извил гъст черен дим. Пушаците бързо се разпространили над целия град и горнооряховци усетили остра задушлива миризма.

На място незабавно пристигнали 3 пожарни и над 20 огнеборци, както и две линейки. След минути на местопроизшествието се озовали директорът на Областната дирекция на МВР във Велико Търново старши комисар Димитър Машов и областният управител проф.Пенчо Пенчев. За крупният пожар е бил уведомен и кметът на Горна Оряховица инж.Добромир Добрев.

"За щастие в момента цехът не работи и няма пострадали хора", обясни пред "Труд" инж.Добрев.

Благодарение на бързите действия на огнеборците от Велико Търново и Горна Оряховица, за около час пожарът бе потушен. Спасителите не са позволили огънят да премине към намиращото се в близост бояджийно отделение. От високата температура, която се е развила при горенето на цеха със стериопор, конструкцията на сградата с площ от около 400 кв.м. се е деформирала наклонила на една страна.

Представители на РИОСВ и на други санитарни инспекции през целия следобед замерваха показателите на въздуха за вредни емисии. Тепърва ще се правят огледи и ще се изясняват причините за огнената стихия. Установено е, че в района се гради ново хале от наета строителна фирма. В злополучния ден работници заварявали скеле и вероятно пламъците са тръгнали от там.

За случая е уведомена Районната прокуратура в Горна Оряховица. Образувано е досъдебно производство по чл.331 от НК за причиняване на пожар по непредпазливост. Предвиденото от закона наказание е до 3 г затвор. Засега разследването е срещу неизвестен извършител.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони