Премиерът Борисов откри обходния път на Монтана (обзор)

Министър председателят Бойко Борисов, министрите Лиляна Павлова и Ивайло Московски откриха обходния път край Монтана, който се строи над две години. Приключването на проекта сложи точка и на оперативната програма "Транспорт 2007 - 20013 г.", по която в строителството на пътища в България бяха инвестирани над 1,8 млр. лева.

Първата копка на шосето, което извежда извън областния град движението на тежкотоварни камиони към и от Дунав мост 2, бе направена през септември 2013 г. Строителството трябваше да приключи до края на 2014 г., но продължи още цяла година. "Имаше огромно забавяне на проекта, но в крайна сметка успяхме да го приключим буквално в последния ден на действието на оперативната програма!", заяви министър Павлова. Обходният път на Монтана е с дължина близо 13 км и е на стойност над 46,5 млн. лева.

По него са изградени 4 пътни възела, 7 подлеза, мост на р. Огоста и ж. п. надлез. Пътят е част от трансевропейския коридер 4, по който се осъществяват връзките между България, Румъния и Гърция. "По оперативна програма "Транспорт 2007 - 2013 г. са усвоени 1,8 млр. лева, всичко е разплатено и страната ни няма да загуби нито евро от ресурса за пътища. Построени са 300 км нови магастрали, обходите на Монтана, Враца, Габрово, Западната дъга и участъкът Кърджали - Подкова - изключително важни пътища и огромна инвестиция от европейската солидарност!", каза още министър Павлова.

Тя обяви, че инвестициите в Северозападнпа България продължават - предстои довършването на обхода на Берковица и рехабилитация на изключително натоварания и разбит път Монтана - Добридол - Лом. По оперативнтата програма "Региони в растеж" пак за Монтана, Лом и Берковица са осигурени 44 млн. лева за мерки за енергийна ефективност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини