Задържаха 109 бежанци край Пазарджик в хасковски ТИР, шофиран от македонец

Група от 109 бежанци чужди граждани са задържани от полицията в района на пазарджишките села Калугерово и Лесичово, съобщи говорителят на Областната дирекция на МВР-Пазарджик Мирослав Стоянов.

Сигналът е подаден във вторник около 11 часа сутринта на тел. 112 от местни жители, на които направило впечатление присъствието на огромна група чужди граждани, говорещи на арабски, и слизащи от камион "ДАФ" с хасковска регистрация. "Тирът е собственик на частно лице от Хасково, но е шофиран от 55-годишен македонски гражданин, който е задържан за 24 часа. С помощта на преводач от арабски установяваме самоличността на всички нелегални мигранти, сред които повече от 1/3 са деца на видима възраст от 1 до 10 години, а има и доста жени сред задържаните", допълва Мирослав Стоянов.

Никой от бежанците не говори английски, немски, френски или някой друг от официалните езици в ЕС, макар че крайната цел на всички е държава от Западна Европа. Нито един от задържаните няма и документи за самоличност в себе си и всички се представят за сирийци, но най-вероятно сред тях има и иракчани, твърдят разследващите. След разпитите в Областната дирекция на МВР-Пазарджик бежанците ще бъдат транспортирани до Дома за временно настаняване на чужденци в Елхово.

"Това е втората по численост група бежанци, която е задържана в последните 3 месеца на територията на Пазарджишка област след 117-е сирийци и иракчани в края на октомври, които също бяха открити покрай автомагистрала "Тракия" между селата Славовица и Лесичово", уточни говорителят на Областна дирекция на МВР Мирослав Стоянов. През октомври в близост до АМ "Тракия" и градовете Пазарджик и Септември бяха задържани още 2 големи групи от нелегални мигранти от 74 и 18 сирийци, афганистанци и иракчани в землищата на Славовица и Лесичово.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини