На 19 юли 2019 да почерпят

Президентът Радев: За някои е важно да спечелят те, пък ако ще, да загуби цял народ

Токов удар причинил срива на БТВ

БТВ спря за половин час

5G мрежите спъват подслушването на престъпници Европол се жалва, че няма ресурс за битка при новите телекомуникационни системи

Урсула фон дер Лайен заяви, че Европейският съюз не иска твърд Брекзит

Три от три за Хубчев, „Левски“ продължава напред в Европа

Над 100 безплатни културни събития Йорданка Фандъкова представи лятната арт програма на София

Кръводаряване в деня на Левски

Обвинената за подкуп бивша шефка на ТЕЛК-Ловеч е на свобода срещу 3000 лева

Наесен поскъпват ваканциите, купени през туроператори Заради данъчна наредба фирмите фалират или се местят в чужбина

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 19 юли 2019

Отхвърлиха намаляване на ДДС върху лекарствата

Разследват мним архитект във Велико Търново 60-годишен строителен техник години наред се титулувал без да има ценз

Кадър на ДАНС поема военното разузнаване

Доц. Маргарита Гешева: Смъртта с метилов алкохол е предизвестена, при отравяне с него виждаме в жълто

В „Пирогов“ приемаме и 9-годишни, напили се в междучасие

– Доц. Гешева, съзнавайки, че поставят живота си в опасност, какво кара българите да купуват алкохол с неясен произход и от нерегламентирани места?

– Най-често това са хората, които злоупотребяват със спиртни напитки и не разполагат със средства. Т.е. това са българи, които пият редовно и си набавят нужното питие при всякакви обстоятелства.

– Какъв е профилът на пациентите, които попадат в „Пирогов“ заради отравяне с метилов алкохол?

– Българи с нисък социален статус, тъй като всяка зависимост води до него. И нещо изключително важно – смъртта с метилов алкохол е предизвестена. Първоначално той не е токсичен, но при разграждането му се получава т. нар. мравчена киселина. Тя създава такава ненормална среда, че нито една клетка не може да оцелее в нея. Всяка клетка се уврежда. Сравнително по-рано реагира очният нерв, затова при много от случаите, които се обсъждат, той се засяга най-напред. В зрителното поле се наблюдава картина на снеговалеж или околният свят се вижда в жълто. Възможно е да има и зрителни халюцинации, но при всички положения с напредването на увреждането до няколко часа хората не могат да различават предмети, камо ли да четат. Най-сензитивният орган към всички токсични прояви е мозъкът, затова се стига до безсъзнателно състояние – т.нар. кома. А тя вече е израз на изключително тежко отравяне и почти винаги изходът е неблагоприятен.

– Какъв е шансът за оцеляване след изпадането в кома? Два, три или повече процента?

– Шансовете за спасение при коматозно състояние са нулеви. Но в питие, в което има съдържание на етилов и метилов алкохол, пораженията са по-малко. Защото етиловият алкохол е антидот на метиловия. А когато пациенти са консумирали няколко различни вида напитки, вероятността за оцеляване е по-голяма, тъй като концентрацията на метиловия алкохол става по-ниска.

– В Клиниката по токсикология приемате и много деца, напили се до припадък особено около празници като Нова година, първия и последния учебен ден. Тези малолетни пациенти увеличават ли се?

– Уви, стават все повече, като момчетата и момичетата се изравняват. Най-често са на възраст между 9 и 15 години.

– Но 9-годишните са второкласници?

– Да, имаме пациенти и на 8, и на 9 години. Купуват някаква бутилка от най-близкото магазинче до училище и дали в междучасията или след последния час започват да пият. Понякога се събират на рождени дни, на които не присъстват родители, и резултатът пак е, че ги докарват в „Пирогов“…

– Какви мерки според вас биха стопили тревожната статистика?

– Учителите и родителите трябва да са добре информирани за последствията от алкохола и като знаят всичко това, предполагам, че биха осъществявали по-добър контрол.

– Спасяването на живота на жертва на алкохола е с висока цена. Достатъчни ли са парите, които ви превежда НЗОК?

– Не, разбира се. Преодоляването на подобно отравяне е много скъпо. Прилага се продължително лечение, като много често такива пациенти се настаняват в централната реанимация на „Пирогов“ заради изключително тежкото им състояние. Прави се каквото трябва и въпреки това настъпва неблагоприятен край… Няма да забравя за един случай, при който семейство от Костинброд набрало плодове, решило да свари ракия от тях и добавило една бутилка технически спирт за горене. Всички до един загинаха. Уви, такива случаи са много. Може би една от мерките трябва да е Министерството на околната среда да изиска техническият спирт да е по-скъп от най-евтината ракия. Така няма да се посяга към него.

*Доц. Маргарита Гешева е национален консултант по токсикология на България и началник на Клиниката по токсикология в „Пирогов“.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.