Доц. Маргарита Гешева: Смъртта с метилов алкохол е предизвестена, при отравяне с него виждаме в жълто

В „Пирогов“ приемаме и 9-годишни, напили се в междучасие

- Доц. Гешева, съзнавайки, че поставят живота си в опасност, какво кара българите да купуват алкохол с неясен произход и от нерегламентирани места?

- Най-често това са хората, които злоупотребяват със спиртни напитки и не разполагат със средства. Т.е. това са българи, които пият редовно и си набавят нужното питие при всякакви обстоятелства.

- Какъв е профилът на пациентите, които попадат в „Пирогов“ заради отравяне с метилов алкохол?

- Българи с нисък социален статус, тъй като всяка зависимост води до него. И нещо изключително важно - смъртта с метилов алкохол е предизвестена. Първоначално той не е токсичен, но при разграждането му се получава т. нар. мравчена киселина. Тя създава такава ненормална среда, че нито една клетка не може да оцелее в нея. Всяка клетка се уврежда. Сравнително по-рано реагира очният нерв, затова при много от случаите, които се обсъждат, той се засяга най-напред. В зрителното поле се наблюдава картина на снеговалеж или околният свят се вижда в жълто. Възможно е да има и зрителни халюцинации, но при всички положения с напредването на увреждането до няколко часа хората не могат да различават предмети, камо ли да четат. Най-сензитивният орган към всички токсични прояви е мозъкът, затова се стига до безсъзнателно състояние - т.нар. кома. А тя вече е израз на изключително тежко отравяне и почти винаги изходът е неблагоприятен.

- Какъв е шансът за оцеляване след изпадането в кома? Два, три или повече процента?

- Шансовете за спасение при коматозно състояние са нулеви. Но в питие, в което има съдържание на етилов и метилов алкохол, пораженията са по-малко. Защото етиловият алкохол е антидот на метиловия. А когато пациенти са консумирали няколко различни вида напитки, вероятността за оцеляване е по-голяма, тъй като концентрацията на метиловия алкохол става по-ниска.

- В Клиниката по токсикология приемате и много деца, напили се до припадък особено около празници като Нова година, първия и последния учебен ден. Тези малолетни пациенти увеличават ли се?

- Уви, стават все повече, като момчетата и момичетата се изравняват. Най-често са на възраст между 9 и 15 години.

- Но 9-годишните са второкласници?

- Да, имаме пациенти и на 8, и на 9 години. Купуват някаква бутилка от най-близкото магазинче до училище и дали в междучасията или след последния час започват да пият. Понякога се събират на рождени дни, на които не присъстват родители, и резултатът пак е, че ги докарват в „Пирогов“...

- Какви мерки според вас биха стопили тревожната статистика?

- Учителите и родителите трябва да са добре информирани за последствията от алкохола и като знаят всичко това, предполагам, че биха осъществявали по-добър контрол.

- Спасяването на живота на жертва на алкохола е с висока цена. Достатъчни ли са парите, които ви превежда НЗОК?

- Не, разбира се. Преодоляването на подобно отравяне е много скъпо. Прилага се продължително лечение, като много често такива пациенти се настаняват в централната реанимация на „Пирогов“ заради изключително тежкото им състояние. Прави се каквото трябва и въпреки това настъпва неблагоприятен край... Няма да забравя за един случай, при който семейство от Костинброд набрало плодове, решило да свари ракия от тях и добавило една бутилка технически спирт за горене. Всички до един загинаха. Уви, такива случаи са много. Може би една от мерките трябва да е Министерството на околната среда да изиска техническият спирт да е по-скъп от най-евтината ракия. Така няма да се посяга към него.

*Доц. Маргарита Гешева е национален консултант по токсикология на България и началник на Клиниката по токсикология в „Пирогов“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве