Стоилов: Новият гуру

България има нов футболен гуру, доказа 2015 г. Станимир Стоилов стана хит още преди близо десетилетие с „Левски“ - четвъртфинал за Купата на УЕФА и Шампионска лига. Мнозина оспориха и подцениха успехите. Но и с някой си казахстански „Астана“ треньорът е чудотворец. Мъри вече е мерна единица за успех у нас.

В постната и тъжна за родния футбол година едничко наше име се чуваше по света. Дори Димитър Бербатов се скри, националите тънат в блато, в евротурнирите се редят срам подир срам. В световните медии обаче цареше „Стоилов, Стоилов, Стоилов”.
„В най-голяма степен успехите на „Астана“ се дължат на качествената работа на българския специалист Станимир Стоилов - написа елитният испански в. „Ас“. - За кратък период той успя да изведе отбора до плейоф в Лига Европа, а после и до групите в Шампионската лига.“

Десетки медии из планетата публикуваха подобни думи. Мъри беше единственият ярък повод през 2015-а да се пише и да се говори за българско в играта.
Показателно - „Евроспорт“ пусна шеговита коледна анкета „Кой от тези гурута подхожда най-много за селекционер на Казахстан?”. Мъри отстъпи само на Жозе Моуриньо и казахстанския президент Нурсултан Назарбаев. Изпревари култовия треньор Фабио Капело и английския актьор Саша Берън Коен, който се прочу в ролята на Борат. Детайл, но цветист - Стоилов вече е в нова орбита. Там, където не действа друг българин. Няма ни в Шампионската лига или Лига Европа, няма ни на европейското, остана да викаме за казахстанци и да се усмихваме на спомени.

Стоилов още играеше в „Левски“, когато тогавашният директор Наско Сираков прозря таланта. Четвъртият в света отгледа Мъри. Заедно превърнаха „Левски“ в първия наш тим в Шампионската лига през 2006 г.

Стоилов не сбъдваше мечти с „Левски“, той ги надминаваше. „Нямаме отбор за Шампионската лига“, казваше Сираков. Но с Мъри и състави „пепеляшки“ влизат при аристокрацията. Сякаш е способен и безлюден остров от Африка да вкара в Шампионската лига на Европа...

„Приказката продължава“, повтаряше често. Казва го и сега. И пак с отбор „пепеляшка“. През лятото на 2013 г. „Ботев“ с Мъри удари „Астана“ с 1:0 и 5:0 в квалификация за Лига Европа. През юни 2014-а казахстанският клуб взе българина. Отборът нямаше и едничка победа в евротурнирите в своята история. За 14 месеца работа „Астана“ стана първият казахстански клуб в Шампионската лига. И пак надмина мечти.

„Не вярвах да влезем в Шампионската лига“, призна Стоилов. После целта беше една точка в групата, един гол. Срещу „Атлетико“ (Мадрид), „Галатасарай“ и „Бенфика“ обаче тимът записа само 2 загуби при 4 равенства, включително 1:1 в Истанбул. И общо 5 гола.
„Безспорно най-добрият треньор, работил някога в Казахстан“, отсече местният сайт „Спортс“. Безспорно най-добрият треньор на България за ХХІ век. А Казахстан вече ни изпревари в ранглистата на УЕФА - главно с точките на „Астана”.

В бившата съветска република цари култ към личността на Стоилов. Няма да е чудно, ако скоро получи държавен орден, след като вече връчиха на клубния президент Саян Хамитжанов и капитана Танат Нусербаев. На всеки мач се издига огромен плакат с лик на българина и надпис „Бос“. Няма ден без името му в медиите. Покрай Стоилов местните журналисти изучиха българските сайтове, включително „Труд” - все цитират новини за топ треньора, а ние изучихме играчите на „Астана”, родният фен свикна да сяда пред телевизора за мачове на казахстанци. Като не остана друг наш за радост и гордост...

Да, Стоилов не е четвърти в света, нито в елитен шампионат, но е бяла лястовица в мътната и тъмна родна футболна реалност.

Спечели 10 купи за 11 години

Станимир Стоилов има 10 купи за 11 години треньорска кариера. С „Левски“ спечели по два пъти титлата, купата и суперкупата. С „Литекс“ ликува с купата на страната. С „Астана“ два сезона поред грабна титлата в Казахстан, вдигна и с местната суперкупа.

Но Мъри не е само специалист по трофеи, а и финансово изгоден специалист. С 5-месечния поход в Европа отборът заработи вече над 17 млн. евро чрез премии от УЕФА. А се очакват и още милиони от продажби на играчи.

ЗА НЕГО:

Работи честно и почтено

Станимир Стоилов живее с футбол, мисли и работи по 24 часа в денонощието за футбола. Работи честно и почтено не само буквално или формално казано, а в пълния и истински смисъл на тези думи. Затова Господ го гледа с добри очи. Успехите му говорят сами по себе си. Пожелавам му само да е жив и здрав, другото той си го знае и умее. Доказал го е неведнъж.
Наско Сираков, член на изпълкома на БФС

В Казахстан го посрещат на крака и с аплодисменти
Най-добре за Станимир Стоилов говорят резултатите. Това е мое мнение много отдавна и с „Астана“ той го затвърди. Българските треньори получават нужното уважение в чужбина, там постигат резултати и тогава в родината ни се сещат с добро за тях. В Казахстан на пресконференция журналистите посрещнаха Мъри на крака и с аплодисменти, защото никой друг специалист не е постигал такъв успех в страната. Успехът на Стоилов с „Астана“ накара хората в Казахстан да говорят много добри думи за българските треньори. Мъри винаги се е целил в по-високото, в по-доброто представяне. Той израсна страшно много в професията.
Димитър Димитров-Херо, треньор на „Иртиш“ (Казахстан)

Удиви ме подходът на треньора
По отношение на треньорския опит „Астана“ оставя добро впечатление. Понякога ми се струва странно, че точно такъв отбор - от Казахстан, със схема с трима футболисти в средата на терена и двама по фланговете, постига успех. Мен ме удиви този подход на треньора Стоилов. Това е схема, която често използват испанските клубове. Това говори, че казахстанският отбор играе атакуващ футбол.
Диего Симеоне, треньор на „Атлетико“ (Мадрид)

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол БГ