Калфин: ДПС търси промяна, за да стане по-приемлив коалиционен партньор

ДПС търси препозициониране и промяна, за да стане по-приемлив коалиционен партньор. Така вицепремиерът и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин коментира пред bTV трусовете, обхванали Движението за права и свободи в последните седмици.

Според него не бива да се подценява често спряганото геополитическо обяснение за кризата в ДПС – че тя е отражение на външнополитическите интереси на Русия и Турция, които се месят в политическия живот у нас. По думите на Калфин тази теза е важна, но не е причина за ситуацията в ДПС.

Управлението на Лютви Местан е било прието като заплаха за Движението от управлението на партията, което е наложило и свалянето му от ръководната длъжност, смята Калфин.

Вицепремиерът призна, че ако беше на мястото на външния министър на страната – Даниел Митов, вероятно щеше да привика турския посланик Сюлейман Гьокче у нас.

Според Калфин Местан трябва да обясни поведението си, както и защо прекара време в турското посолство в страната, „за да осигури сигурността си”.

По думите на вицепремиера вмешателството на други страни във вътрешната политика на една държава е недопустимо.

„Ако имаме служби (за сигурност –б.ред.), те би трябвало първи да са узнали за нещата, които се говорят в медиите – има ли ислямизация у нас, изпращат ли се пари от Близкия изток. Ако тези твърдения, представени в медиите, са верни, би трябвало съответните структури да са предприели необходимите мерки”, смята министърът на труда и социалната политика.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини