На 16 юли 2019 да почерпят

„Левски“ с убедителен старт на новия сезон, юноша изработи три гола

България е в топ 20 по поскъпване на домовете

Вучич помоли Макрон за помощ по пътя към ЕС и за разрешаване на кризата с Косово

Трус от 3 по Рихтер разлюля Вранча

„Руска връзка” тресе коалицията в Италия Близък до “Лига” лобист търсел финанси от Кремъл

Ердоган: Турция се надява да организира съвместно с Русия производство на системи за ПВО

Частично лунно затъмнение в нощта на 16 срещу 17 юли

Плащаме на ЕС за пластмасовите опаковки Обсъждат нови приходи в бюджета на общността

ЕС одобри санкции срещу Турция заради сондажите в шелфа на Кипър

МВФ: Вдигнете възрастта за пенсиониране Работниците намаляват с 30% през следващите 30 години

Министерство на финансите: На 19 юли партиите ще получат втората част от държавната субсидия за 2019 г.

Частна здравна каса, ако има 500 000 желаещи Новата визия за бъдещето на осигурителния модел поставя повече въпроси и неясноти, отколкото решения

Русия и Украйна готвят голяма размяна на затворници

Ирак предаде на Русия 33 деца на членове на ИДИЛ

Дишаме прах и сажди

Софиянци дишат най-мръсния въздух от три години насам. Заради мъглите в последните две седмици количествата фини прахови частици във въздуха надхвърлят в пъти нормите по данни на Изпълнителната агенция по околна среда.

Сутринта станцията в столичния квартал „Павлово“ например отчете 99 микрограма фини прахови частици на кубичен метър въздух при норма от 50 микрограма.

Според всекидневния бюлетин на агенцията най-замърсен тези дни е въздухът в София, Перник и Благоевград. В столицата нормата е била надвишавана до 3,6 пъти в последните дни. Според архива на агенцията подобни високи стойности на замърсяване с фини прахови частици за такъв дълъг период не е имало от 3 години.
Фините прахови частици се състоят от прах и сажди с размер до 2,5 микрометра и причиняват здравословни проблеми при вдишване.

По изчисления на Европейската агенция за околна среда този вид замърсяване е причина за 430 000 случая на преждевременна смърт в Европа. Друго изследване сочи, че в света числото е 2,1 млн. души.

Основен източник на замърсяването са автомобилите, промишлеността, строителството, замърсените и лошо поддържани пътни артерии и настилки. През зимата обичайно се отчита значителен ръст на замърсяването у нас заради отоплението на дърва и въглища.
В момента срещу страната ни тече наказателна процедура заради прекомерното замърсяване с фини прахови частици. Бяха въведени законови промени, които задължават кметовете от догодина да изготвят планове за реакция при замърсяване на въздуха. В противен случай ги грози глоба от 5 хил. лева.

Освен България сериозни проблеми със замърсяването с фини прахови частици заради мъглите в момента има и Италия. В Рим и Милано вчера беше въведен ограничителен режим за колите. В Рим те се движеха по график на четни и нечетни номера, в Милано автомобилите бяха спрени изцяло. Властите наложиха 300 глоби на шофьори за нарушения на ограниченията, като санкциите са между 164 и 663 евро.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.