71 ченгета от ДС още работят във Външно (обзор)

В Министерството на външните работи все още работят 71 служители с обявена от Комисията за досиетата принадлежност към Държавна сигурност. Това съобщават от Eurochicago.com след искане за достъп до обществена информация. Отговорът е подписан от постоянния секретар на министерството Василий Такев. От документа става ясно, че сътрудници на ДС са дългосрочно командировани в задграничните представителства в 30 държави, сред които Австрия, Виетнам, Етиопия, Италия, Испания, Китай, Канада, Русия, САЩ, Турция и Германия. Други 27 души работят в министерството в София. Сред тях има генерален директор, 8 директори на дирекции, 5 началници на отдели, трима посланици за специални поръчения и още 10 служители.

Райко Райчев, който е с досие, е шеф на Генерална дирекция “Глобални въпроси”, Петьо Петев, също свързан с тоталитарните служби, оглавява Дирекция “НАТО и регионална сигурност”, а полковникът от военното разузнаване Петър Воденски отговаря за “Външнополитическо планиране, информация и координация”. Проверка на „Труд“ показа, че за 2 г. дипломатите с минало в ДС намалели с около 20 души.
Предишното правителство на Бойко Борисов реши, че България няма да бъде представлявана зад граница от хора с досие и те няма да заемат ръководни постове. Президентът Росен Плевнелиев не подписва укази за посланици ченгета. Предишният министър Кристиан Вигенин (БСП) обаче заобиколи президента, като изпрати и.д. посланици с досиета. Директорите в МВнР също са наследени от него.

Министър Даниел Митов не изпраща посланици с досие от ДС, но остави директорите в МВнР.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини