Драстично увеличение на такса смет в Бобов дол

Драстично увеличение на такса смет гласува минипарламентът в Бобов дол, казаха от администрацията. Досега домакинствата плащали по 3 промила от данъчната оценка на имота, при новата методика се въвежда задължителна такса от 24 лева за разгърната площ от 100 до 500 кв. метра плюс 2 промила от данъчната оценка на имота, която за миньорския град и общината варира от 7 до 14 хил. лева.

Увеличението засяга най-вече десетината села, където плащали данък "боклук" по 2-3 лева, сега ще им начисляват по около 30 лева. "То това е и идеята - налогът да се разпредели по-равномерно между града и селата", мотивира промяната експертът по местни данъци и такси в общината Юлия Христова.

Увеличение в налога за отпадъците има и за фирмите и юридическите лица - досега те внасяли по 15 промила от данъчната оценка, сега и за тях се въвежда задължителна сума от 250 лева плюс 15 промила от данъчната оценка, поясни Христова.

На заседанието си съветниците гласували заплатата на новоизбрания кмет на миньорската община Елза Величкова от 2 200 лева, предишният градоначалник инж. Кирил Станчев / и двамата от ЛИДЕР/ останал на 1900 лева месечно.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони