На 24 юли 2019 да почерпят

Том Харди – красавецът с грозните роли Британецът е една от знаменитостите на съвременното кино

Румънската премиерка ще се кандидатира за президент

ФБР разследва 1000 опита за кражба на интелектуална собственост от китайци

Задържаха шеф от фирмата, в която работи Кристиян Бойков

Заев: Груевски присвояваше чужда история Припомни, че предишната власт в Скопие е провела масова операция, наречена антиквизация

670 евро глоба за тениска с щампа на марихуана в Хърватия

Френските власти разследват слух, че водата в Париж е отровена

В САЩ избраха военен министър

Експерт: На софтуерните специалисти да се преподава и етика

Жълт код за гръмотевични бури в 4 области утре

Тръмп: ЕС ни убива в търговията

Европейските консерватори и реформисти на среща с транспортните министри на България, Унгария, Латвия, Литва и Полша

Джелял ще получи възмездие за злините си

Любовният бизнес цъфти на Север, на Юг – джендъри на плажа

Заради гъстата мъгла: в София, Перник и Благоевград дишат 3 пъти по-мръсен въздух

Два пъти по-мръсен въздух дишат в Смолян, Плевен, Пловдив и Кърджали. Освен гъстата мъгла, причина за замърсяването е и битовото отопление, съобщи BTV.

В последните 24 часа хората в София, Перник и Благоевград са дишали три пъти по-мръсен въздух. Една от причините е гъстата мъгла, която задържа по-дълго във въздуха вредните за здравето ни вещества.

„За последното денонощие са регистрирани превишения на нормата за фини прахови частици в 18 автоматични измервателни станции в 13 населени места”, каза Тодорка Петкова, главен експерт „Мониторинг на въздуха”.

Едно от тях е Смолян. Там въздухът се замърсява и от отоплението на дърва и въглища. Роза Узунова винаги се отоплява на дърва, но вече знае как да не замърсява въздуха – купува си ги още напролет.

Точно това съветват и от екоминистерството. „Сухите дърва могат да намалят емисиите до около 40 процента. Другата възможност е да се използват висококалорични въглища, защото те съдържат по-малко сяра и поради тази причина се отделят по-малко вредни вещества във въздуха. Има нещо, което у нас е трудно да се направи, но се прави в други държави – контролира се състоянието на комините”, каза Иван Ангелов от МОСВ.

От екоминистерството напомнят още, че няма европейска директива, която да налага забрана за отоплението с дърва и въглища от 2016-та година.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.