Свръхбогатите губят 19 млрд. долара за година

Основателят на „Амазон” спечелил $31 млрд.

Най-големи щети са понесли Карлос Слим, Уорън Бъфет и Бил Гейтс

Богатството на най-заможните 400 души в света само за година се е стопило с 19 млрд. долара, изчисли Блумбърг. Свръхбогаташите управляват общо 3,9 трлн. долара. Основната причина за обезценката е поевтиняването на борсовите стоки и акциите на световните пазари. “След три страхотни години през 2015 г. борсите се плъзнаха надолу”, коментира милиардерът Кен Фишър, основател на компанията “Фишър Инвестмънтс”.

Според класацията на “Блумбърг” най-големият губещ от всички милиардери е мексиканският телекомуникационен крал Карлос Слим. За една година акциите на компанията му са се обезценили с 25% и той от най-богат човек на планетата през 2013 г. се е смъкнал на петото място през тази година. Спадът на акциите му се изчислява на 20 млрд. долара.

Губещи се оказаха и топ милиардери като финансиста Уорън Бъфет и Бил Гейтс. За Бъфет това е първата губеща година от 2011 г. Спадът на акциите му се изчислява на 11,3 млрд. долара. Бил Гейтс пак е най-богатият човек на света, но е понесъл лична загуба от 3 млрд. долара.

И докато някои губят, други печелят. Сред успелите тази година е най-богатият човек в Европа от 2012 г. насам - текстилният бос Амансио Ортега. В средата на октомври той успя за кратко да измести Бил Гейтс от лидерското място в класациите. По-късно компанията му понесе загуба и той остана втори.

Сред топпечелившите през 2015 г. е основателят на “Амазон” Джеф Безос, който е добавил към сметката си 31 млрд. долара. Това компенсира загубата му от 7 млрд. година по-рано, отбелязва Блумбърг.

Китай - фабрика за милиардери

Китай е фабрика за милиардери според Блумбърг. В класацията на агенцията към края на годината има 28 китайски милиардери с общо състояние 256 млрд. долара. През годината те са били с трима повече, а преди спадовете на борсовите пазари богатството им се е изчислявало на 348 млрд. долара. Общо обаче свръхбогатите в Китай са много повече. В първата половина на годината новите милиардери са били 50, а през втората - още 19.

Лоша за руските олигарси се оказва 2015 г. - в последните 12 месеца те са загубили над 55 млрд. долара от състоянието си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес