Обвиненият бизнесмен от Якоруда пил от опасната ракия, следователи искат есхумация на вече погребани мъже (обзор)

Петима мъже станаха жертва на ракията убиец, която пиха в Якоруда. За смъртта на първите четирима бе съобщено още в понеделник. Петият - 40-годишният Рефат Джемал Тупев от Якоруда, бе приет в понеделник в критично състояние, изпаднал в кома. Той е един от компанията, която е пила ракията при "свинското погребение".

Разследва се смъртта и на други двама мъже, за които официално се знае, че са починали от инфаркт на 21 декември. Якорудчани обаче смятат, че те също са пили ракия менте.

"Преди две години Рефат се размина по чудо със смъртта. Той бе жестоко пребит на 4 януари 2013 г. в града и със счупен череп бе на дълго лечение в столичната клиника „Пирогов”, тогава лекарите го спасиха, но сега не можаха", проплакаха вчера роднините на петата жертва на отровната ракия.

Освен починалите други 8 мъже са приети в болница след консумацията на същия алкохол. Четирима от тях постъпиха през изминалата нощ в болницата в Благоевград.

Най-напред в 18 ч в понеделник с линейка бе докаран 26-годишният Юсуф Мангов. В здравното заведение във вторник през нощта са постъпили още трима души, пили от отровната ракия. И четиримата са били част от злополучното „свинско погребение" в ромската махала на планинския град, след което издъхна 38-годишният Мустафа Юсеинов. Установено бе, че в питието е имало високо съдържание на метил. Мангов и другите трима са настанени в реанимацията на МБАЛ - Благоевград. Последните пациенти са починалият вчера Рефат, Юрий М. на 28 г. и Живко П. на 23 г. "Информирал съм Министерството на здравеопазването. В столичната клиника „Пирогов" са готови да приемат пациенти, ако се появят още натровени с алкохол", каза шефът на благоевградската болница д-р Огнян Митев.

Няма опасност за живота на останалите пациенти, но е възможно да получат последващи увреждания на някои органи. Двама от тях са контактни и казват, че пили не повече от 50 грама, но два дни по-късно им прилошало, припаднали, повръщали. Повечето от контактните пациенти заявиха, че ракията била с приятен аромат и вкус.

Поразените от ракията менте до един са без здравни осигуровки, допълниха от болницата.

От разследването на тежкия случай на отравяне до момента е ясно, че общо 11 души от ромската махала са били на "свинско погребение" и са пили от отровната ракия. От тяхната компания починалите вече са двама. Другите трима загинали са различни случаи и полицията все още разследва как отровната ракия е стигнала до компаниите. Общото между тях се оказал дървеният бос Тайфи Мекльов. Според показанията на свидетели всички отровени били купили от него пластмасови шишета, пълни с ракия. Мекльов е арестуван, вече има и повдигнато обвинение.

Аутопсията на трима от починалите показа, че са били отровени с метанол. Предстои ексхумация на тялото на четвъртия починал - 38-годишния Вайдин Мисанков, който бе погребан от близките му без аутопсия. Най-вероятно това ще стане в сряда сутринта.

Оставиха в ареста

бизнесмена от Якоруда

"Мъчно ми е за починалите и пострадалите, но ракията не е моя. Никаква ракия не съм носил. И аз пих от нея 100 г, нищо ми няма. Никога не съм продавал ракия", каза пред съда при гледането на мярката за неотклонение в съда в Благоевград обвиняемият бизнесмен Тайфи Мекльов.

Прокуратурата поиска за него постоянен арест. Мекльов е обвинен по чл. 350, ал. 3 от НК - за изготвяне на питиета, предназначени за общо ползване, с опасни за здравето вещества и от консумацията им е последвала смъртта на повече от едно лице. Наказанието е от 3 до 15 г. затвор.

Мекльов каза, че ракията менте е донесена в цеха му от Юсуф. Тубата била от 5-6 л. Всички пили от нея, включително и Тайфи. На изпроводяк от същата ракия взели Младен Биков и Салих Муртев. Биков е мъжът, който е правил по-късно "свинското погребение", а сега е в реанимацията. Муртев почина от отряване с метанол.

Съдия Петър Пандев постанови „задържане под стража” за Мекльов. Решението може да се обжалва.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право