Бъдещите самолети ще са без втори пилот заради икономии

Най-големите авиопроизводители като Airbus и Boeing разработват автоматизирани системи, които ще позволят екипажът в пътническите и товарните самолети да е само от един пилот, съобщи "Таймс".

Над новата технология работят над 35 авиопроизводители и изследователски групи. Предполага се, че внедряването на тази система ще позволи на авиокомпаниите да икономисат длъжностите на хиляди втори пилоти и така да намалят себестойността на полетите и да намалят грешките поради човешки фактор. Разработката е финансирана от Европейската комисия и се очаква да приключи до средата на 2016 г.

Същината й е създаване на съвършени автопилоти, които могат да управляват лайнера в лошо време, при аварийни ситуации и силно натоварено въздушно пространство.

Експертите изказват опасения, че системата няма да се справи с поставените пред нея задачи. Според "Таймс", голям брой опасни инциденти са предотвратени именно от пилоти, а не от автоматиката. През този октомври поради загуба на съзнание от командира на лайнера от британската авиокомпания Easy Jet аварийното кацане във Венеция го е извършил вторият пилот.

Възниква и логичен въпрос как ще бъдат подготвени и допускани командирите, след като не са били втори пилоти?

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Технологии