Подновиха проект срещу наводнения в Русе

Коритото на река Русенски Лом ще се укрепи и разшири след възобновения проект за 20 млн. евро с гарантиран заем от държавата, съобщиха от общинската управа в Русе. Строителството в урбанизираната територия ще създаде условия за бизнес и туризъм в района.

Местният парламент вече прие изработения проект за подробен устройствен план /ПУП/ на 29 поземлени имота по поречието от жп моста над реката до устието й при Дунава. Те попадат в западната промишлена зона на града. Процедурата е част от изискванията по инвестиционния проект със заповед на регионалния министър Лиляна Павлова. Работата досега се проваля заради държавническа мудност и некачествена работа.

За изграждането на защитни съоръжения преди 6 г. е отпуснат кредит от германската банка "Кредитанщалт фюр Видерауфбау" - Франкфурт на Майн (KfW) по подписаното споразумение с България. Заемът е за 20 г. при 3,8% лихва.

Предвидените 890 371 лв. за идеен проект са по ОП "Техническа инфраструктура", но неколкократно преработеното издание е отхвърлено. За кредитния консултант бетонно корито на реката е екологично опасно и нарушава европейската директива за опазване на околната среда. Възложителят поставя допълнителни изисквания да се обособи самостоятелен имот с ПУП.

Общата стойност на заема е 34,373 млн.евро, а 9 млн.евро се осигуряват от държавния бюджет. С парите трябва да се изградят предпазни съоръжения при наводнения и по крайбрежието на Силистра, да се укрепят свлачищата на нос Лахана край Поморие.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони