Китайци строят фуражен завод в Добрич

Първа копка на нов завод за фураж ще направи през януари в Добрич българо-китайското дружество „България Тианшинонг Фийд Ко”. Инвестицията бе потвърдена при визитата на премиера Бойко Борисов в Китай в края на ноември. Смесеното дружество вече получи от общината сертификат за инвестиция клас „В”.

Плановете на инвеститорите са заводът да изнася за Китай около 300 000 т концентриран фураж годишно. Продукцията за животновъдни ферми ще бъде произвеждана по китайски рецептури, добавят от компанията.

В завода първоначално ще бъдат инвестирани 5 млн. лева. Предвижда се след въвеждането в експлоатация базата да работи на четири смени на непрекъсваем режим. При пълен капацитет на завода ще бъдат разкрити над 90 работни места.

Инвеститорите обещават да изкупуват земеделска продукция не само от Добричка област - най-големия производител в страната на зърно, а и от районите на Варна, Русе, Силистра, Шумен.

По последни данни на министерството на земеделието търговията със земеделски и хранителни стоки между България и Китай през последните години все повече се разширява, като за последните три години е нараснала два пъти. Най-значително е нараснал износът на царевица - 50 пъти, а износът на качествени вина - два пъти.

При визитата на премиера Борисов в края на ноември бе договорено и друга китайска компания - „Нантун суму байълоджикъл текнолъджи”, да започне в кратки срокове изграждането на завод за слънчогледово олио в индустриалната зона на Бургас. За целта бе подписан меморандум за сътрудничество между китайската компания и Национална компания „Индустриални зони”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес