Полковник стана читател №1 в Шумен

Полковникът от запаса Дамян Кичуков /71г./ от Шумен стана "Читател на годината" и си спечели екскурзия до Европейския парламент в Брюксел. Инициативата е на евродепутата Мария Габриел и Столичната библиотека с подкрепата на Българската библиотечно-информационна асоциация. 25 регионални книгохранителници излъчват читатели фаворити.

Кичуков изобщо не подозирал за голямата награда. Взел и прочел точно 276 книги до средата на декември, а общият им брой заедно с презаписаните заглавия е 411. Сигурно толкова са били и м.г., защото обожава четенето. "Яде" по книга на ден в зависимост от страниците и вече е станал спец по българска и световна история. Бившият преподавател по политология в шуменското военно училище обича и подбрани криминални сюжети. За най-дебелите томчета му трябват до два дни. Обикновено се отдава на четене след 15 часа следобяд до полунощ. Гарнира книгите с тракийска музика. Много от тях препрочита по два пъти и винаги преоткрива по нещо ново. Отделя малко време за телевизия, най-често руска. "Книгата наистина е прозорец към миналото, настоящето и бъдещето", казва Кичуков, който не е поклонник на компютрите и глобалната мрежа.

Щастлив е, че страстта му ще го отведе чак в Брюксел, защото е ходил само в бившия СССР покрай службата. През 1981 г. посрещнал и Нова година в Москва. С нетърпение очаква да стъпи в главната квартира на ЕС. Иначе покрай книгите и натрупаните знания искрено се безпокои за съдбините на България и смята, че много ни е нужен политик като Левски. Най-много го безпокои преселението на умната част от българския народ в чужбина. И неговият син е в Канада, а внукът му там е пълен отличник в девети клас, защото сме умна нация.

Не всички обаче залягат над книгите и кампанията "Читател на годината" у нас е провокирана от изследване, според което 5% от българите не са прочели нито една книга през живота си. Близо 32% от пълнолетните споделят, че през последната година не са прочели нито една книга, а 27% са на мнение, че не е нужно да четат.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони