Ексхумираха тялото на първия починал от ракията-убиец в Якоруда, анализът сочи 13 души пили чист метилов спирт

По разпореждане на окръжна прокуратура в Якоруда бе извършена ексхумация на тялото на първия починал от ракията-менте Вайдан Мисанков. Процедурата бе изършена на гробището в малкия град след като полиция заварди района. Съдебният патоанатом Яни Златин направи аутопсията направо на място след като бе изровено тялото. Вайдан Мисанков е имал рожден ден навръх Бъдни вечер, но на 25 декември се събрали с компания приятели да се черпят в дърводелския цех на бизнесмена Тайфия Мекльов.

Той извадил туба с 6 литра ракия и почерпил компанията. Всички изпили около 2 литра, а останалите 4 литра Мекльов дал на Медо Биков, който му платил с един заек. Биков по-късно направил ритуално клане на прасето си и почерпил компания от приятели в ромската махала.

Така след два дни запой петима от двете компании починаха от отравяне с ракията, а други 8 се лекуват в реанимацията на благоевградската болница. Лекарите от Ралог вписали м смъртният акт на първия починал Вайдан Мисанков, че е починал от алкохол менте, но не извършили аутопсия и не информирали веднага полицията. Това наложи ексхумация на тялото, за да има доказателства при съдебното производство.

Окръжна прокуратура обвини в продажба и разпространение на фалшивия алкохол собтвеника на дърводелския цех Тайфия Мекльов 46 годишен. При гледане на мярката му той се опита да прехвърли вината на Юусуф Мемчов. Според Мекльов той донесъл преди време ракията в цеха. Но Мемчов е мъртъв и няма как да свидетелства, той починал на 21 декември, а в смъртният акт му пише инфаркт. Хората в Якоруда говорят,че и той е жертва на ракията-менте, но смъртта на Юсуф не се разследва от разследващите органи.

Според прокуратурата това е просто защитна теза , с която бизнесмена иска да прехвърли вината. Съдъ остави в ареста бизнесменът. Междувременно излязоха резултатите от анализът на концентратът, който са пили починалите. Той сочи,че ракията е била чист метанолов спирт овкусена с ароматизатори и оцветена. Според експертите ракията е варена в казан. Според медиците починалите са имали между 3 и 4 промила алкохол в кръвта си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини