Росица Кирова: Партийният модел заложи капан на видинчани

За пореден път Общинският съвет във Видин показа, че няма намерение да промени досегашния партиен модел и да приеме прозрачно и отговорно управление на дунавската община. Това заяви Росица Кирова - лидер на групата общински съветници от "Единни за промяна".

На последното за тази година заседание „Единни за промяна” отново внесоха предложение за онлайн излъчване на заседанията. То беше одобрено от мнозинството, но само „по принцип“. Подкрепиха го групата на вносителите и групата на БСП. Аргументите против бяха, че не е ясно колко ще струва онлайн излъчването. Общинските съветници от ГЕРБ, Реформаторския блок, ДПС, НФСБ и земеделците отхвърлиха предложението. Въпреки че като първа точка в него се възлага на кмета да направи проучване за техническите възможности и да организира процеса, общинските съветници от мнозинството не пожелаха да предоставят на гражданите възможността да ги наблюдават. Според тях, "няма нищо лошо в предложението, много е хубаво, но хайде по-добре да не го гласуваме". Така в крайна сметка предложението на председателя на групата общински съветници от "Единни за промяна" Росица Кирова за директно онлайн излъчване на заседанията на Общинския съвет и пълна прозрачност на решенията няма да се осъществи на практика.

Предложението за намаляване заплащането на общинските съветници предизвика още по-големи емоции. В залата се чуха гневни възгласи, че "Единни за промяна" искат да лишат колегите си от заслужено възнаграждение. Никой от мнозинството не се съгласи с аргументите на вносителя, че за положения труд един ден в месеца и участие в комисии не е нужно да се получава възнаграждение в размер, надхвърлящ 2 пъти, а понякога и три пъти средната пенсия на човек с трудов стаж повече от 30 години. Управляващото мнозинство не се съгласи и с аргумента на Росица Кирова, че на изборите общинските съветници не са кандидатствали за работа и заплата, а да служат на гражданите на Видин.

„Обещахме да служим на Видин с личните си качества, умения и компетентност - в полза на видинчани. Не защото се нуждаем от работно място със съкратено работно време. Тук сме, за да направим така, че Видин да се промени и да излезе от обратната спирала, в която влезе в последните години. Съжалявам онези, които са тук заради едната заплата. Но още повече съжалявам за капана от зависимости и дребнотемие, които партийният модел заложи на видинчани“, бе категорична Кирова след гласуването.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини