Убиецът на студентката Вероника застава пред Апелативния съд в Търново на 15 февруари

Апелативният съд във Велико Търново насрочи дело срещу убиецът на студентката Вероника Здравкова за 15 февруари идната година. Въззивната инстанция ще заседава след като 41-годишният Илиян Здравков обжалва отдреденото му наказание от 30 г затвор при първоначален строг режим на изтърпяване от първата инстанция.

На 15 септември тази година рецидивистът бе осъден от Окръжния съд в старата столица по съкратената процедура. Илиян Здравков бе изправен на подсъдимата скамейка за това, че на 28 февруари в района на Южен пътен възел във Велико Търново, на северния бряг на р. Янтра нападнал 24-годишната Вероника Здравкова. Злодеят я съсякъл със 7 удара с брадва по главата с цел да я ограби. След като и нанесъл тежките травми, Здравков задигнал дамската и чанта с вещи на обща стойност 401,81 лева. Момичето пък издъхнало от жестоките рани. Преди да напусне местопрестъплението челната и тилната области на главата, с подлежащо счупване на черепния покрив и основа, и в областта на лявото рамо на долнаизвършителят избутал трупа в реката. Три дни по-късно тялото на момичето бе открито от рибар.

Окръжният съд постанови Илиян Здравков да плати общо 200 000 лева кръвнина на родителите на студентката.

Срещу присъдата е постъпила в Апелативния съд въззивна частна жалба от служебния защитник на подсъдимия-Кирил Станчев. В нея се посочва, че наложеното максимално по закон наказание се явява прекалено тежко и се иска неговото смекчаване, предвид наличието на изключителни смекчаващи вината обстоятелства. Сред тях са изброени пълните самопризнания на извършителят и това, че е съдействал на разследващите органи.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право