С гривни ще следят и лицата под домашен арест

Владислав Горанов за хакерската атака: Ако нямаше нито една електронна услуга на НАП, днес нямаше да имаме този казус

Спецсъдът оправда кмета на Батак

Кога имаме право на обезщетения за безработица

Сграда се срути в Мумбай, четирима души са загинали (СНИМКИ+ВИДЕО)

Пуснаха нов самолет с 6 маршрута от и за Варна

Регистриран е първи случай на морбили в Старозагорско

Експертен център по муковисцидоза заработи в УМБАЛ „Св. Марина“ 40 лекари от различни специалности ще консултират пациенти с рядкото заболяване

Столичната полиция издирва 74-годишна жена

Окръжният съд в Търново е изпълнил препоръките по одитния ангажимент за даване на увереност

Руски туристки намериха писмо в бутилка

Никол Шерцингер – изкусителна сирена в бяло

Пиян катастрофира с АТВ до плаж

Морска изложба привлича десетки посетители

Румен Петков: Изтичащият мандат е най-голямата катастрофа за левицата от Освобождението

6.7 млрд. лева усвоени с обществени поръчки

Държавата, общините и доставчици на комунални услуги са харчили средно по 18 млн. лева на ден с обществени поръчки през тази година. Според данните на Агенцията по обществените поръчки с търгове са договорени над 6,7 млрд. лева за строителство, доставки и услуги.

Сумата е почти без промяна спрямо 2014 г. Разликата е, че поръчките през тази година са по-малко на брой, но по-големи като стойност. Докато през 2014 г. средната поръчка е била за 267 135 лева, през настоящата е достигнала 306 194 лева.
Най-много пари държавата и общините са отделили за доставки – 2,64 млрд. лева.

Следват големите строителни поръчки – 1,73 млрд. Лева, и услугите – 1,27 млрд. За сравнение през 2014 г. доставките са били на стойност 2,39 млрд., а строителството – 2,09 млрд.

По-голяма част от парите, които са договорени през 2015 г., са от второто шестмесечие на годината. До началото на юли бяха договорени едва 2,44 млрд. лева. Скоростта на харчене тогава беше 13,4 млн. лева дневно. Причината беше липсата на усвояване на европейски средства.

Още тогава правителството обяви, че се очаква ръст на сключените договори за обществени поръчки през втората половина на годината заради приключването на стария програмен период и стартирането на новия. Въпреки това договарянето на европоръчки е двойно по-малко тази година. Докато през 2014 г. са обявени 2415 поръчки с еврофинасиране, през тази година те са били наполовина по-малко – 1212 броя.

Болници и енерго са топ възложители

Най-много договори за обществени поръчки през миналата година е сключила столичната частна болница „Токуда“ – 844 на брой. На второ място е държавният Електроенергиен системен оператор – 483. След тях са Столична община, АЕЦ „Козлодуй“ и ТЕЦ „Марица-изток 2“.

През м.г. в топ 6 на големите възложители бяха Пета градска болница в София, следвана от „Токуда“, Столична община, „Пирогов“, ЕСО и община Добричка.

Според стастистиката на Агенцията по обществените поръчки в последните три години броят на сключените договори от големите възложители е спаднал наполовина. През 2013 г. рекордът е бил над 1500 контракта, при 844 за т.г.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.