Отвориха за коли Северната тангента (обзор)

13 от общо 16-километровата Северна тангента на столицата са готови, с издаден акт 16 и по тях вече може да се пътува. По този начин в последния възможен момент бяха спасени 180 млн. лв. европейско финансиране.

Лентата на непостроеното изцяло съоръжение преряза вчера премиерът Бойко Борисов, заедно с регионалния министър Лиляна Павлова и транспортния Ивайло Московски. Северната тангента, която струва към 235 млн. лв., се финансира от оперативна програма „Регионално развитие“ по стария програмен период, който приключва в края на 2015 г. Правилата налагат Брюксел да компенсира разходите само за строителството, което е извършено, прието и разплатено преди 31 декември 2015 г. По думите на Павлова става дума за 180 млн. лв. с ДДС. „Никой не вярваше, че ще се справим“, каза тя по време на церемонията. Първата копка на тангентата бе в началото на 2015 г. Дотогава проектът се бави около година и половина заради тежки отчуждителни процедури и много спорове с притежателите на земеделски земи по трасето.

Частта, която вече е в експлоатация, е от „Ботевградско шосе“ до булевард „Лазар Михайлов“, който води до квартал „Бенковски“. Освен него връзка с тангентата има и квартал „Левски Г“. Засега по съоръжението, което е с по 3 активни ленти във всяка посока, няма да се пускат тирове, за които това е най-удобната връзка между „Хемус“ и пътя за Калотина и Белград. „Преценихме, че ще е опасно, защото отбивките към северните жилищни квартали на столицата са малки тесни пътища и тежките машини ще ги разбият“, каза шефът на пътната агенция Лазар Лазаров. Тировете ще бъдат пуснати, когато тангентата бъде напълно готова и се свърже със Западната дъга на софийското околовръстно. Така тежките камиони ще пътуват директно към Калотина.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Икономика