НДК започва 2016-а с “Духът на Испания”

Рапсодия “Испания” от французина Еманюел Шабрие ще открие традиционния Новогодишен концерт в зала 1 на НДК, съобщи пред журналисти диригентът Хосе Луис Гомес. Полуиспанец, полувенецуелец, маестрото вече репетира с виртуозите от Фестивалния симфоничен оркестър. Гомес и италианското сопрано Федерика Ломбарди бяха поканени за най-чаканото музикално събитие на 1 януари от артистичния директор на Новогодишния музикален фестивал Веско Ешкенази.

Концертът ще бъде букет от творби на испански композитори и на автори, вдъхновявани от духа и културата на Испания. Любопитното е, че Еманюел Шабрие всъщност е бил счетоводител, а в свободното си време е композирал музика, разказа Хосе Луис Гомес. В първата част на концерта е включена и Сюита №1 от “Кармен” на Бизе, “Девойките на Кадис” от Дебюси, Havanaise на Сен-Санс и ария от “Сицилиански вечерни” на Верди.

Втората част е само с испанска музика. На първо място, разбира се, е Мануел де Файя с прочутия “Танц на огъня” от балета “Любовна магия” и Сюита №2 от “Тривърхата шапка”. Ще звучат и откъси от сарсуели на Чапи и Луна, а финалът е запазен за “Испаско капричио” от Римски-Корсаков.

Новогодишният концерт в НДК ще започне в 18,30 часа и ще се излъчва деректно по Канал 1 на БНТ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура