12 митничари във филм с рушвети

Магистрати към обвиняемите: Уронихте престижа на държавата

Филм от скрити камери на ГКПП-Капитан Андреево показва как задържани за корупция митничари прибират и броят рушвети, вземани от шофьори на коли, автобуси и камиони. На записа се вижда как инспекторите увиват парите във фишеци и ги делят поравно между колеги от смяната.

Лентата от спецразузнавателни средства е показана на апелативния спецсъд, пред който във вторник спецпрокуратурата протестира освобождаването на 14 инспектори от първата съдебна инстанция.

13 дни след като вкусиха свободата, 12 от 14-те митничари бяха върнати за постоянно зад решетките. Според спецпрокуратурата те прибирали от 2 до 5 евро за леките коли, а за автобусите и камионите - от 150 до 300 евро.

14-те инспектори от митница Свиленград бяха задържани на 13 декември, но само часове по-късно първоинстанционният съд ги пусна срещу гаранции.

Решавайки да ги върнат в ареста, апелативните магистрати се позоваха на свидетел, който разказва, че митничарите прибирали рушветите в чаши, а в края на смяната си ги разпределяли. Като се появил слух, че разследващи са по следите им, инспекторите рязко променили схемата. Те спрели да делят парите в служебните помещения, а всеки получавал своето в дома на колегата си Георги Раковски в Свиленград.

При обиските спецченгетата открили в якето на Раковски 650 лв., 1215 евро, щатски долари и турски лири, а в къщата му - 165 евро на дребни банкоти, увити в митнически формуляри и сложени в празна кутия от цигари.

Адвокатите на митничарите изтъкнаха, че намерените пари у клиентите им били от заплати, за погасяване на кредити или за коледни подаръци. Магистратите не се трогнаха и нарекоха корупцията на пункта “фрапираща”. Според тях посредници при вземането на рушвети били и служители на спедиторски фирми.

“В случая не просто е уронен престижът на едно държавно учреждение, а и на цялата държава”, заключи съдия Красимира Костова и прати 12 от инспекторите в ареста. Един - Петко Айръков, остава под домашен арест, тъй като страда от диабет и хипертония. Без мярка за неотклонение е пуснат Стефан Крумов. Той “взел инцидентно” подкуп, а не прибирал трайно пари като колегите си.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право