5000 евро взел македонският шофьор, за да прекара през границата 119 нелегални бежанци (обзор)

Районна прокуратура - Пазарджик внася искане в съда за вземане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо 55-годишния македонец Шабан Р. - шофьор на ТИР-а, край който във вторник в землището на село Лесичово бяха задържани 119 нелегални мигранти от Сирия и Ирак.

На македонеца, който е със статут на постоянно пребиваващ у нас, са повдигнати обвинения за подпомагане на чужденци да преминат незаконно през страната - престъпление по чл.281 от НК. До момента държавното обвинение е установило, че Шабан Р. е шофирал ТИР с влекач с хасковска регистрация и полуремарке с пловдивски номера, в който без документи за самоличност са пътували 119 бежанци, за които по-късно е установено, че са от Сирия и Ирак. Сред тях имало и близо 40 деца под 16-годишна възраст, като те заедно с останалите мъже и жени вече са настанени в бежански център в Елхово. Нелегалните мигранти са били натоварени в Истанбул и са пътували 3 дни до гориста местност край автомагистрала "Тракия" в землището на село Лесичово, където са задържани от полицията по сигнал на местни жители.

При първоначалния разпит шофьорът трафикант обяснил, че 119-те сирийци и иракчани са били натоварени в товарния му автомобил в Истанбул от турски гражданин, говорещ български език. Той се представил за български изселник и обещал да плати на Шабан Р. 5000 евро, за да превози бежанците през турско-българската граница и ги остави във вътрешността на страната ни. За да прикрие хората, шофьорът на камиона е изградил стена от тухли. Зад стената отново тухли са били приспособени за седалки на бежанците, за да не стоят прави в тира.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини