100 лева глоба за пиян пловдивчанин, заплюл в гърба турски дипломат

Само със 100 лв. глоба се отърва пиян пловдивчанин, който на 23 декември (сряда) около 13.45 часа наплюл в гърба чуждестранен дипломат пред Генералното консулство на Турция на ул. Филип Македонски" 10 в града под тепетата.

Санкцията е в минималния възможен размер по Указа за борба с дребното хулиганство и е потвърдена от Районния съд в Пловдив. Там определиха случая като "проява на крайно неуважително отношение към дипломатически представител на друга държава, с която се нарушава обществения ред и спокойствие", но инцидентът не може да бъде третиран като хулиганство по смисъла на Наказателния кодекс, тъй като е с ниска степен на обществена опасност.

Пловдивчанинът, който според свидетели бил във видимо нетрезво състояние, извършил хулиганския акт, след като се разминал с двама мъже, единият от които бил турски дипломат, без да има каквото и да е спречкване или размяна на реплики с тях. Преди двамата мъже да успеят да реагират, се намесил постовият пред входа на Генералното консулство на Турция в Пловдив, който поискал документите на нападателя и извикал полицейски патрул. На мястото на инцидента веднага пристигнали служители на Второ районно управление на МВР. Те щракнали белезниците зад гърба на пияния мъж и му написали акт за дребно хулиганство, но той отказал да го подпише.

Турският дипломат подал жалба в полицията срещу оскърбителните действия от страна на пловдивчанина. Съдът пък му наложи глоба от 100 лв. с мотивите, че "това наказание ще помогне в най-пълна степен да се превъзпита нарушителя към спазване на обществения ред и ще въздейства възпитателно върху него и върху други членове на обществото".

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини