Банките с печалба от 931 милиона лева

Банките спечелиха 931 млн. лева за първите 11 месеца на 2015 г. Това показват последните данни на БНБ за състоянието на банковата система, публикувани днес. Печалбата на трезорите е нараснала с 203 млн. лева на годишна база. По същото време миналата година тя беше 728 млн. лева. Само за ноември банковата система е добавила нови 25 млн. лева към печалбата си.

БНБ отчита и силна ликвидна позиция и нарастване на депозитната база на банките в страната.

През месеца ликвидните активи се увеличават с 689 млн. лева до 25,9 млрд. лева. Коефициентът на ликвидност се повишава до 34,80%. Растежът е формиран главно при паричните средства и паричните салда в БНБ, които заемат 56,7% в структурата на ликвидните активи.

Активите на банковата система нарастват през месеца със 768 млн. лева и в края на ноември възлизат на 86,3 млрд. лева. Делът на петте най-големи банки - УниКредит Булбанк, Банка ДСК, Първа инвестиционна банка, Райфайзенбанк и Обединена българска банка, в общите активи е 57,4%.

Портфейлите с финансови активи също нарастват. Притежаваните от банките дългови и капиталови инструменти се увеличават с 1,2%, а делът им в активите се запазва на 13,3%. Растежът се дължи на дългови книжа, емитирани от сектор „Държавно управление”.

В кредитния портфейл на банковата система по-съществено месечно нарастване бележат кредитите за нефинансовите предприятия, които нарастват с 321 млн. лева. Увеличение е отчетено и при вземанията и от други финансови предприятия, както и от сектор „държавно управление”.

Към ноември депозитите са достигнали 73,1 млрд. лв., като за месец парите на домакинствата са се увеличили с 365 млн. лева и представляват 59,8% от общите влогове.

Ръст от 17 млн. лева е отчетен и в балансовия капитал на банките, който в края на ноември достига 11,3 млрд. лева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес