ДПС: Словото на Доган е подменено като послание

ДПС излезе с официална позиция за скандала в партията, съобщи Нова тв.

На пресконференция ръководството на Движението обяви, че словото на Ахмед Доган на новогодишния купон е било подменено като послание, а върху активистите на партията е оказван натиск.

Според съпредседателите на ДПС никога не е ставало въпрос за избор между Турция и Русия. Капката, която преляла чашата за изгонването на Лютви Местан било посещението му в турското посолство и заплахите, които ръководните кадри в партията получавали от служители на дипломатически представителства на Турция.

В позиция на Председателския съвет на ДПС, разпространен от пресцентъра на партията, се казва:

През последните дни вниманието на цялото общество е съсредоточено върху процесите, които се случват в ДПС , като една от водещите политически партии в България.

Процеси, които бяха провокирани именно от ясното ни съзнание за отговорността, която носим както пред нашите членове и избиратели, така и към цялото общество.

Всяко наше действие и решение, след знаковото слово на Почетния председател на ДПС д-р Ахмед Доган, което беше ключово послание към политическото ръководство на ДПС за гарантиране и запазване на политическата стабилност в региона и сигурността на Република България, е в изпълнение на желанието ни за връщане на нещата в хода на политическата нормалност.

Ние доказахме, че можем да се коригираме и самокоригираме, когато е нарушена философията, смисъла и ролята на ДПС.

Категоричният ни избор е за мира, стабилността и сигурността, а не на дестабилизацията и конфронтацията. Защото етно-религиозните малцинства на Балканите биха били сигурните жертви на такъв избор.

Настоятелно напомняме, че афишираният от някои среди алтернативен избор Русия или Турция е манипулативна подмяна на основния политически смисъл на посланието! Защото именно поставянето на подобен избор води до разделяне, противопоставяне и конфронтация и всички рискове, които следват от това за Балканите.

Избирателят на ДПС не трябва да бъде принуждаван да прави подобен избор, подчинен на една погрешна и несъществуваща политическа теза.

ДПС ще продължава своите стратегически партньорства с Република Турция и другите страни от региона в дух на запазване и развиване на евроатлантическите ни и европейски ценности. Продължаваме да подкрепяме усилията на Република Турция за пълноправно членство в Европейския съюз.

Няма да допуснем създаването на кризисна ситуация нито в структурите на ДПС, нито в обществено-политическото пространство.

Решения на ДПС са в съответствие на Устава и програмните документи на партията, подвластни единствено на неизменния демократичен принцип за взимането на тези решения - структурите имат волята и правото да определят политиката, която ще правят и следват, съобразно философията на ДПС и нашите фундаментални ценности.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини