Вижте новогодишното обръщение на Меркел

Германия успешно ще преодолее миграционната криза и ако бъдат взети правилни мерки, притокът на бежанци представлява шанс в бъдеще, казва германският канцлер Ангела Меркел в новогодишното си обръщение, записано за телевизията. Неговият текст беше разпространен предварително от пресслужбата правителството.

По думите на Меркел много проблеми, като епидемията от ебола в Африка, сега са отстъпили на заден план, а други, които ни вълнуваха още през 2014 г., не са загубили своята актуалност и през тази година.

Сред тях са войната в Сирия и зверските убийства на терористичната групировка "Ислямска държава".

"Преди година в навечерието на Нова година предупредих, че последица от тези войни и кризи е увеличаването на бежанците в целия свят, каквото не е имало от времето на Втората световна война", напомни Меркел.

"Несъмнено притокът на толкова хора ще изисква от нас още много. Това ще струва много време, сили и пари, особено предвид важната задача за интегриране на тези, които ще останат тук в дългосрочна перспектива", подчерта тя.

"Нашите ценности, традиции, нашето разбиране за право, нашият език, нашите закони и правила обединяват нашето общество и са главното условие за добро и основано на взаимно уважение съвместно съществуване на всички хора в страната. Това се отнася до всеки човек, който иска да живее тук", казва Меркел.

Според нея в случай на успешна интеграция на бежанците в германското общество страната ще спечели, както от икономическа, така и от обществена гледна точка.

"Убедена съм, че при правилни действия, притокът и интеграцията на такъв голям брой хора в бъдеще представлява шанс", казва тя.

Меркел благодари на служителите от федералните и регионалните органи, на доброволците, полицаите, военните и всички граждани, които допринасят за справяне с миграционната криза.

"На национално равнище, в Европа и в международен план, ние работим за укрепване на охраната на външните граници на Европа, за превръщане на нелегалната миграция в легална, за отстраняване на причините за бягството на хората, и по такъв начин - за осезаемо намаляване на броя на бежанците в дългосрочна перспектива", подчертава канцлерът.

"През следващата година много ще зависи от едно нещо - от нашата сплотеност. Важно е да не позволим да ни разединят. Важно е да не следваме онези, които с омраза в сърцето искат да изключат, да изолират другите. Действително времето, в което живеем, е особено сложно, но е истина също, че ние ще се справим с това, защото Германия е силна страна", заявява Меркел.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят