Атанас Тасев: Понижението на цената на природния газ е благоприятно за стабилизация на енергетиката

Този благоприятен период на понижение на цената на природния газ трябва да се използва за финансова стабилизация на енергетиката. Това каза в интервю за Агенция „Фокус” относно промените в сектора за 2015 г. енергийният експерт проф. Атанас Тасев.

По думите му това, че цената на природния газ ще продължи да намалява поне до средата на следващата година няма да има почти никакво въздействие върху енергетиката ни.

„Тенденцията означава, че се стабилизира ситуацията в сектора, защото почти половината консуматори са индустриалните потребители, а другата половина са за енергийни цели. При индустриалните потребители 2-3% намаляване на цената не означава нещо съществено. При топлофикационните дружества намаляването на цената на газа трябва да се смята по формула как ще влияе на цената на парното, защото там една част отива в преференциалното производство на електроенергия, а то в значителна степен компенсира примерно евентуално повишаване на газа”, коментира той.

По думите му, този момент трябва да се използва, за да се акумулират средства и да се ликвидират дефицитите в топлофикационните дружества. „Според мен не 6 месеца, а значително повече ще продължи този период. Шестмесечната прогноза е базирана на действието на формулата. Формулата отразява реално динамиката на процесите с 6 месеца закъснение. Тя има характер на рекурсивен филтър, който да филтрира рязкото вдигане на цената, както и рязкото намаляване. Отчитайки тенденцията, вече значително по-продължителен период от време ще бъде този процес и не би трябвало много да се играе с цените, а да се използва времето за финансово стабилизиране на производителите”, заяви проф. Тасев.

„Затова трябва да се използва този благоприятен период именно за финансовата стабилизация на енергетиката, защото дестабилизираната енергетика може да дестабилизира всяко правителство. При намаляването на цената с 5 %, при едно предходно правителство, някой да е излязъл със знамена по улицата? Не, но в момента, когато се реши с 5% да се вдигне, вече става страшно.Затова трябват да се прилагат по-модерни методи, в това число и разяснителна кампания. Когато елементарно се обяснят нещата, но не тривиално, хората ще разберат за какво става въпрос”, каза още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини