Борисов: Гарантираме на българските граждани, че ще продължим да доставяме газ на договорените вече цени

Буквално преди 15 минути беше подписан договор между „Булгаргаз“ и „Овергаз“. Както и по-рано през деня казахме, че ще направим всичко възможно клиентите на „Овергаз“ да не останат без гориво, особено в средата на зимата. Костваше доста нерви, но всичко приключи добре. Това каза изпълнителният директор на БЕХ Жаклен Коен по време на брифинг в Министерски съвет във връзка с появилата се информация, че „Газпром експорт” не предвижда доставки за „Овергаз” от 1 януари 2016 г., предаде репортер на Агенция „Фокус”.“1 час по-рано дойде заявка от „Овергаз“.

В момента колегите работят и уточняват обемите, които трябва да се възложат на „Булгатрансгаз“ да се пренасат и се надяваме нещата да влязат в едно нормално русло. Вчера доста от Вас питаха за сценариите, аз смятам, че всеки сценарий има нужда от артисти, за да бъде изпълнен, а вашата роля е да прецените кой как си е изиграл ролята“, заяви още той.

Към този момент можем да гарантираме на българските граждани, че вече през системата на „Булгартрангаз“, който е доставчик към „Булгаргаз“ ще продължим да им доставяме газ на цените, които са договорени с тях. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на брифинг в Министерски съвет във връзка с появилата се информация, че „Газпром експорт” не предвижда доставки за „Овергаз” от 1 януари 2016 г., предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Истински се надяваме на коректност от страна на „Овергаз“ към всички тези хора, които сега са на работните си места да не ни поставят в извънредна ситуация“, посочи още той.

Ако не бяхме направили всичко това от вчера насам, в 12 часа подаването на газ към потребителите на Овергаз“ щеше да спре .Това каза премиерът Бойко Борисов по време на брифинг в Министерски съвет във връзка с появилата се информация, че „Газпром експорт” не предвижда доставки за „Овергаз” от 1 януари 2016 г., предаде репортер на Агенция „Фокус”. Не искам да говоря за сценарии, не искам да говоря за конспирации, самите вие преценете дали няколко часа преди хиляди домакинства и предприятия да останат без газ трябва да ни се изпрати това писмо. Оставям вие да коментира дали е нормално. На 31 декември в 18.30 вечерта всички да сме тук и „Булгаргаз“ да пишат договори и дали е случайно оставям вие да коментирате. Само искам да кажа, че ако не бяхме направили всичко това от вчера, в 12 часа подаването на газ към тези потребители щеше да спре. Ние, за да го компенсираме трябваше „Булгартрансгаз“ Към 23.00 часа докато хората се радваха къщите им щяха да изстинат. Ако не го бяхме допуснали щеше да означава, че крадем от руската газ – ние като държава.

Жаклен Коен заяви, че от 0.00 часа ще бъдат изпълнени увеличените заявки на „Булгаргаз“. Смея да твърдя, че държавата направи нещата на границата на невъзможното, включително проведохме много интензивни разговори с „Газпром експорт” и там получихме пълното уверение, че няма да има никакъв проблем по отношение на увеличените заявки подаден газ. Тъй като сега „Булгаргаз“ трябва да увеличи обемите, които заявява. Тази договореност я бяхме постигнати още преди обяд, в предвид развитието на събитията се опитвахме да изпреварим нещата. В момента се подават заявки и от 0.00 часа ще бъдат изпълнени увеличените заявки на „Булгаргаз“, увери Жаклен Коен.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини