Плевнелиев в новогодишното обръщение: Силата на българите е в здравите ни корени

Скъпи сънародници,

По добра традиция тази вечер сме с любимите си хора. Посрещаме заедно важните моменти в живота, някои изпълнени с радост, други с тревога, но винаги с надежда за по-добър живот.

Живеем в трудно време на геополитически промени и рекорден брой кризи в Европа и по света. Историята ни учи, че траен мир е възможен само чрез сътрудничество и правила, които важат за всички, а различията нека се решават по мирен начин, не със сила. Оръжията не са аргумент, те са доказателство за липса на аргументи. Силният трябва да подаде ръка на слабия. Силата на една нация не бива да се измерва с територия и военна мощ, а с културата и образованието на хората, с вярата и вдъхновението на народа. Успехът на държавата се мери с успеха на обикновения човек. Успех е да дадеш, а не да вземеш, успех е да постигнеш прогрес, да вършиш добро. В трудни времена трябва да следваме мечтите си, не страховете си. Да не губим вече извоювани права, свободи и постижения. Да не се връщаме назад към идеите и идеологиите на отминали времена, защото новата ера изисква нови идеи. Няма големи или малки народи, но има народи, които имат големи мечти и амбиции и точно те успяват.

Днес никоя държава, дори най-силната, не може да се справи сама с предизвикателствата. Никоя нация не е имунизирана срещу тероризъм, климатични промени, икономическа стагнация, миграционна вълна. Само заедно можем да подредим света и да го направим по-добро място за живеене. Нашите мечти са тясно свързани с мечтите на милиарди хора на планетата за мир, върховенство на закона и човешко развитие. Очакваме принципите на международния правов ред да се спазват от всички. Искаме международните дела да се решават чрез диалог и сътрудничество, а не чрез сфери на влияние. Трябва и богатите и бедните, и силните и слабите да усетят прогреса. Природата също трябва да спечели, за да ни има утре.

Трябва да гледаме напред, да се отворим към бъдещето. Технологиите, науката, интернет, човешката мобилност са само в началото на бурното си развитие. Те ще променят света и начина, по който пътуваме, работим, учим, живеем. В бъдеще можем да успеем само чрез добро образование и международно сътрудничество, а не чрез изолация, популизъм и национализъм. Трябват ни не силни хора, а силни институции. Демократичните институции, служещи на хората, са символ на успешната държава. Нашата демокрация не е перфектна, тя невинаги функционира добре. Но именно демокрацията ни прави силни, свободни, хуманни. Силата на българите е в здравите ни корени, в нашата духовност и ценности, в толерантността и уважението към различния. Да знаем, че имаме и идеал, и цел, и посока “за чиста и свята република и да бъдем равни на другите европейски народи”. Да се интегрираме с модерна, демократична Европа, но и да помним завета на предците ни. Да изпълним Националната програма „България 2020“, а скоро да изработим и се обединим около план за развитие на България до 2030 г.

Нека да подобрим демокрацията и си подредим държавата. Предприемачите да успяват по правилата, а не с връзки. Институциите да работят с лице към хората и да решават техните проблеми. Младите да видят перспектива и да останат. Да почистим българското море, земя, природа. Да направим нашите градове и села по-модерни и уютни. Да дадем път на можещите и знаещите, на трудолюбивите и добрите, за да се множат делата им.

Ние, българите, сме народ с богата история и здрави корени. Преминали сме през много изпитания и трудности и затова съм сигурен, че в Новогодишната вечер гледаме към идващата година с оптимизъм и очакване, че тя ще бъде по-добра, по-спокойна, по-плодородна, че ще донесе здраве и надежда за всеки. Народът е жаден за справедливост и очаква реални резултати.

В политиката компромисите понякога изглеждат трудни, друг път ненужни, но от тях има смисъл, ако са насочени към голямата цел – народът да живее по-добре, а държавата ни да бъде модерна, социално отговорна и справедлива. Прекалено дълго чакахме и сега сме по-нетърпеливи. Често бяхме лъгани и затова сме по-недоверчиви, но и помъдряхме. Знаем, че с търпение и последователност ще изградим тази България, за която мечтаеха дедите ни и каквато искаме да оставим за децата си. Голямата отговорност пред днешните политици е да отговорят на нетърпението с решителност, на недоверието с честност, на задкулисието с морал. Вече няма място за отлагане на промените и за половинчати решения нито в българското правосъдие, нито в здравеопазването, образованието или енергетиката. Време е политиците да изпълнят със съдържание думата „реформа“.

Успехите не идват лесно и веднага. Демокрацията не може да бъде инсталирана отвън, богатството не може да бъде подарено. Демокрацията се отстоява ежедневно и от всеки. Богатството се изработва с честен труд и добро образование. Важното сега е да не разпиляваме обществената енергия за промяна, а всеки един от нас да я насърчи и подкрепи.

Именно тази енергия за промяна видяхме при гласуването на националния референдум. Близо 2 милиона българи казаха „да“ не просто на електронния вот, а на демокрацията и на бъдещето. Това е безспорен успех за активното гражданско общество. Трябва да подкрепим всяка възможност гражданите да бъдат активна част от намирането на решенията за държавата. Само така ще постигнем политическата стабилност, която търсим.

Народът казва, че трудностите ни правят по-мъдри. Най-ценни са научените уроци от живота. Изминалата година ни напомни, че нищо не е даденост – нито мирът, нито демокрацията, нито човешките права и свободи. Наш дълг е да пазим истински ценното – децата, вярата, демокрацията, свободата, Родината.

Днес българските граждани, независимо от тяхната религиозна принадлежност, заедно преодоляват трудностите на ежедневието. В България и празниците, и житейските несгоди са споделени, като заедно, обединени и уважавайки многообразието, пазим своите ценности и традиции и градим своя общ дом.

Скъпи сънародници,

Предстои да се поздравим с настъпването на новата 2016-та година. Пожелавам на всички българи, където и да са те по света, здраве и щастие, мъдрост и увереност в мислите и в делата. Нека в домовете ни има мир, любов и благоденствие.

Честита Нова година!

* Свалено от БНТ

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини