Путин: Разширяването на НАТО е заплаха за Русия

Руският президент Владимир Путин определи Съединените щати като заплаха, предаде Ройтерс. Това стана ясно от официален документ, озаглавен „За стратегията за национална сигурност на Руската Федерация”, подписан от стопанина на Кремъл в навечерието на Нова година.

Неговата последна версия е от 2009 г. и е подписана от тогавашния президент Дмитрий Медведев, като в нея не бяха споменати нито САЩ, нито НАТО.

Русия успя да засили своята роля в решаването на глобалните проблеми и международните конфликти, гласи актуалният документ.

"Провеждането на независима политика – международна и вътрешна, предизвика ответната реакция на САЩ и техните съюзници, които се борят да продължат своето господство в глобалните въпроси. Това на свой ред може да доведе до политически, икономически, военен и информационен натиск върху Русия", се посочва в документа.

Според него САЩ и ЕС са подкрепили "антиконституционния преврат в Украйна", довел до дълбоко разделение в украинското общество и до военен конфликт.

Същевременно, според написаното, разширяването на НАТО е заплаха за националната сигурност на Русия и посочва, че Съединените щати са разширили своята мрежа от военно -биологични лаборатории в съседни на Русия страни.

Документът, който служи като основа за планиране на стратегии, свързани с националната сигурност от различни държавни органи, не споменава сирийския конфликт.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия