Защо православната църква почита римския папа Силвестър

По времето на папа Силвестър църквата не е разделена на православна и католическа и затова този римски папа се почита и от православните църкви, обясни проф. Пламен Павлов, специалист по история на Византия и средновековните балкански държави и преподавател във ВТУ “ Св. св. Кирил и Методий“, пред Фокус.

На 2 януари православният свят отбелязва празника на св. Силвестър.

„Първият вселенски събор през 325 г. в Никея утвърждава символа на вярата и се превръща в една световна не само имперска, но една много важна институция в целия тогавашен свят. По това време църквата не е разделена на православна и католическа, затова този римски папа се празнува като светец и от православните църкви”, коментира проф. Павлов. Той поясни, че св. Силвестър е участник в Първия вселенски събор и една от активните фигури. По думите му, това е първият на практика запомнен сериозно римски папа във времето, след като християнството е признато като официална религия от Константин Велики и това създава много легенди, които имат най-силно въздействие на култа към св. Силвестър.

Папа Силвестър е популярен в Западната църква, защото неговият ден се отбелязва на 31 декември, което е денят на неговото успение. „Той управлявал Римската църква от 31 януари 314 до 31 декември 335 и е бил един от най-дълго управлявалите папи. Това също е било запомнено. Самият факт, че денят на светеца и папа Силвестър е на 31 декември прави неговото име нарицателно за новогодишния празник. Много държави в Западна Европа, да речем в една Чехия се казва: „Какво ще правиш на Силвестър?”, т.е. на Нова година. Това дава допълнителна популярност на светеца”, обясни проф. Павлов.

Коментари

Задължително поле