Мечката слезе в Сопот Държавното горско стопанство ще поиска разрешение за отстрел на животното

107 хил. кв. м нови офиси са завършени до средата на 2019 г.

Полицаи и пожарникари обучават деца в забавачка

Министър Петков: Процентът 6,7 за осъвременяване на пенсиите от първи юли догодина не е окончателен

Изложба на канарчета в Бургас

По-висока смъртност сред мъжете в Шуменско Спад на починалите деца до 1 г.

Руската лотария пази 3 милиарда рубли непотърсени печлби

Тристайните апартаменти в София са най-търсени Финансират до 90% от стойността

Криско с коментар за нахалните фенове Изпълнителя не е експонат, написа рапърът

Туск: ЕС никога няма да пожелае раздяла с Великобритания без споразумение

Ердоган: Путин подкрепя позицията на Турция за премахването на заплахата от терор по границата

Д-р Неделчо Тотев, председател на НСОБ: Неизплащането на надлимитната дейност ще задълбочи неимоверно кризата в болниците

Премиерът Борисов: Започнаха да се връщат висококвалифицирани кадри от чужбина (ВИДЕО)

10 души са задържани за незаконна сеч при акцията във Велико Търново

Защо православната църква почита римския папа Силвестър

По времето на папа Силвестър църквата не е разделена на православна и католическа и затова този римски папа се почита и от православните църкви, обясни проф. Пламен Павлов, специалист по история на Византия и средновековните балкански държави и преподавател във ВТУ “ Св. св. Кирил и Методий“, пред Фокус.

На 2 януари православният свят отбелязва празника на св. Силвестър.

„Първият вселенски събор през 325 г. в Никея утвърждава символа на вярата и се превръща в една световна не само имперска, но една много важна институция в целия тогавашен свят. По това време църквата не е разделена на православна и католическа, затова този римски папа се празнува като светец и от православните църкви”, коментира проф. Павлов. Той поясни, че св. Силвестър е участник в Първия вселенски събор и една от активните фигури. По думите му, това е първият на практика запомнен сериозно римски папа във времето, след като християнството е признато като официална религия от Константин Велики и това създава много легенди, които имат най-силно въздействие на култа към св. Силвестър.

Папа Силвестър е популярен в Западната църква, защото неговият ден се отбелязва на 31 декември, което е денят на неговото успение. „Той управлявал Римската църква от 31 януари 314 до 31 декември 335 и е бил един от най-дълго управлявалите папи. Това също е било запомнено. Самият факт, че денят на светеца и папа Силвестър е на 31 декември прави неговото име нарицателно за новогодишния празник. Много държави в Западна Европа, да речем в една Чехия се казва: „Какво ще правиш на Силвестър?”, т.е. на Нова година. Това дава допълнителна популярност на светеца”, обясни проф. Павлов.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.