Ремонтът на Дунав мост застрашава зимния трафик

Просроченият ремонт в румънската част на Дунав мост застрашава трафика при силен снеговалеж, алармираха от ГКПП. На съвместна среща със заинтересовани институции от двата бряга на реката още миналото лято беше уточнено фирмата-изпълнител "Consortium Collini Lavori SpA-Tecnic Consulting" да изготви линеен график за етапите на строителство.

Реконструкцията трябваше да приключи до 15 декември м.г. Освен да се ремонтира и укрепи мостът, се рехабилитират пътищата за достъп до митническите пунктове. Румъния финансира строителството с 10 млн.евро от еврофондове.

На ГКПП в Русе има товарен портал и допълнително отворени гишета. Митничари обработват автомобили, включително по опашката, за да пестят минути при зелен светофар. Движението е само в едната лента на платното и се пропуска поетапно от граничните власти в Гюргево.

Периодичните сривове в информационния сървър на всички ГКПП в България допълнително изнервят транзитните щофьори. Те се оплакват, че висят по кабините до 48 часа. Работниците по трасето се оправдават, че спазват технологията на ремонта. Националната компания за автомагистрали и национални пътища на Румъния препоръчва да се изполват други пунктове по общата граница.

Трафикът се бави още повече заради въведения 100% граничен контрол от Румъния след кървавите атентати в Париж. Всички пътници се регистрират в информационната система на страната. Целта е да се обхванат преминаващите автомобили, като се следи за укриващи се мигранти. Денонощно моста пресичат до 2000 камиона, 25-30 автобуса и 1000 леки коли.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини