Лиляна Павлова: Няма сигнали за бедстващи хора

Очакванията ни за интензивен трафик след празниците се сбъднаха. Кризисният щаб на АПИ и координационният механизъм, който създадохме съвместно с МВР, АПИ, Пътна полиция и ДАИ още преди Коледа за синхронизация между институциите по повод пътната обстановка, работят непрекъснато. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на пресконференция днес по повод ситуацията по пътищата.

В брифинга участваха заместник министър-председателят и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова, председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Лазар Лазаров и комисар Бойко Рановски, началник на отдел "Пътна полиция" в ГДНП в МВР.

Днес спирането на тежкотоварния трафик започна още в 12:30 часа при Ботевград и продължи в цялата страна, допълни още тя. Министър Павлова обясни, че са определени 50 паркинга в страната, където ТИР-овете се отбиват до отпадане на забраната за движение.

Организацията на работа е много добра, каза заместник министър-председателят и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова. Колегите работят в добра координация и гражданите трябва да се чувстват сигурни, защото ситуацията се следи постоянно във всеки един момент, заяви още тя. По думите ѝ МВР участва с 240 патрула за справянето със зимната пътна обстановка. 40 от патрулите са съвместни екипи, а останалите са разположени на места, където биха могли да възникнат критични ситуации. По границите в момента има интензивен трафик, но няма критични ситуации. По данни на МВР към 14 часа само 4 автобуса чакат за преминаване на ГКПП „Калотина“.

Към момента 1000 снегорина чистят републиканската пътна мрежа, а още 1500 машини са разположени на опорните пунктове в готовност да се включат в почистването, информира регионалният министър. Тя уточни, че към момента няма получени сигнали за бедстващи или аварирали автомобили.

Наложи се да отменим т.нар. „реверсивно“ движение , с две ленти в посока София, през Владая, тъй като силният вятър събаряше поставените знаци и това създаваше опасност от пътни инциденти, обясни министър Лиляна Павлова. Тя отново призова пътуващите да карат внимателно, да тръгват с пълни резервоари и задължително със зимни гуми, защото се очаква още по-интензивен трафик и снеговалеж.

Председателят на УС на АПИ инж. Лазар Лазаров съобщи, че проходите „Хаинбоаз“ и „Шипка“ са почистени. Той съобщи, че най-натоварените участъци от републиканската пътна мрежа са входовете към столицата, както и пътищата към София от Банско и Гърция. Забавено движение има през прохода „Предел“, по пътя Кулата-София при гр.Симитли, както и по пътя от Видин до Ботевград при с. Новачене, заради свлачище.

Ситуацията по пътя е нормална предвид натоварения трафик и снеговалежа, каза той. Очакванията за изчистени до асфалт пътища по време на снеговалеж не е реалистично, отбеляза той и напомни, че по време на снеговалеж максимално допустимата снежна покривка върху третокласните пътища е 10 см, при второкласните – 5 см и съответно 3 см за автомагистрали и първокласни пътища.

Нормално е в зимни условия трафикът на места да бъде забавен, подчерта инж. Лазаров и апелира шофьорите да бъдат търпеливи и да не предприемат рискови изпреварвания.

За прибиращите се към София е създадена организация за поемане на движението, както в посока Перник, така и в посока автомагистралите „Хемус“ и „Тракия“, обяви комисар Бойко Рановски, началник на отдел "Пътна полиция" в ГДНП в МВР. При влизане в София екипите са разпределени на всички възлови кръстовища, при които има възможност за ръчно регулиране на светофарите, за да може потока да мине по възможно най-бързия начин през дадения участък. От Перник пътуващите имат възможност да използват АМ „Люлин“, а не всички да минават през Владая, уточни той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини