Руски сайт печели на гърба на болно българче

Шефът на КЗП: Не винаги офертите за почивки са толкова действителни и красиви, колкото изглеждат, нужна е проверка

Отбелязваме деня на Света Злата Мъгленска

Чистка и по-високи заплати в школите

Очаква ни лятно време през почивните дни До края на октомври температурите ще са по-високи от обичайните, каза синоптикът Анастасия Стойчева

Прощаваме се с Милчо Левиев

Полицията в Бразилия уби трима престъпници след зрелищен обир на летище

Трус от 5,7 по Рихтер разлюля Аляска

Слънчево и топло време днес

Четвърта вечер на безредици в Каталуния, за днес е насрочена обща стачка (ВИДЕО)

САЩ налагат мита на европейски стоки за 7,5 милиарда долара

Страните от ЕС не успяха да се договорят за начало на преговори със Скопие и Тирана

Какви територии искаше Гърция от България през 1946 г. На Парижката мирна конференция съседите ни претендираха за наша територия с площ от 10 000 кв. км с население над 400 000 души

Дневен хороскоп на Алена за петък, 18.10.2019

Пожарникари осъдиха МВР за извънреден труд

Пожарникари от Търговище осъдиха Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” към Министерство на вътрешните работи за неплатен извънреден труд и липса на ободряващи напитки при денонощните дежурства. Само през декември спечелените от тях дела в Районния съд в Търговище са 4.

Финансовите им претенции са за периода от лятото на 2012 г. до юли-август на миналата. Служителите са дългогодишни пожарникари. В исковете им се казва, че са ангажирани на 24-часови смени, а работното им време се изчислява сумарно на 3-месечен период. Вместо 24 часа се отчитали по-малко. Не се ползвало и не се плащало времето за почивка и храна, което било 2 часа за едно денонощие дежурство. Те били непрекъснато на разположение при това дежурство, като описват и други елементи на ангажираността им.

Пожарникарите претедират, че при денонощие работа отрязъкът от 22 до 6ч е нощен труд, който не им е бил платен. Првоначално някои от тях са заявили, че не им е давана, нито плащана равностойността на безплатна храна, която им се полагала при такива смени. После искът им е сведен само до ободряващите напитки, като кафе или чай, които не са получавали.

Различни състави на съда в Търговище уважиха исковете на пожарникарите. Единият от тях трябвада получи към 1550 лв. за неотчетен извънреден труд с лихивете за забавено плащане. Вътре е и сумата от 125 лв., които са му дължими за неполучени кафета, чай и други тонизиращи напитки. Отделно Главната дирекция трябва да плати над 900 лв., които служителят й е дал за адвокат по случая и още 350 лв. такси и разноски за вещо лице. Отхвърен е искът на огнебореца за нощен труд в размерна 262 лв., защото тези часове били в рамките на денонощната смяна.

Втори огнеборец има да взима над 1700 лв. за труд и разноски за делото, което е завел срещу работодателя си. Третият трябва да получи близо 2 500 лв. общо, включително и за адвокатски разноски. към тези суми работодателят има да дава на съда по още 350 лв. за всяко дело за такси и разноски.

Само в един от исковете е признат и нощен труд на пожарникар, което надува полагащите му се пари след делото на над 2880 лв. В този случай и таксите, които ГД дължи вече са 450 лв.

Решенията на Районния съд подлежат на обжалване пред Окръжния съд в Търговище.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.