Пожарникари осъдиха МВР за извънреден труд

Пожарникари от Търговище осъдиха Главна дирекция “Пожарна безопасност и защита на населението” към Министерство на вътрешните работи за неплатен извънреден труд и липса на ободряващи напитки при денонощните дежурства. Само през декември спечелените от тях дела в Районния съд в Търговище са 4.

Финансовите им претенции са за периода от лятото на 2012 г. до юли-август на миналата. Служителите са дългогодишни пожарникари. В исковете им се казва, че са ангажирани на 24-часови смени, а работното им време се изчислява сумарно на 3-месечен период. Вместо 24 часа се отчитали по-малко. Не се ползвало и не се плащало времето за почивка и храна, което било 2 часа за едно денонощие дежурство. Те били непрекъснато на разположение при това дежурство, като описват и други елементи на ангажираността им.

Пожарникарите претедират, че при денонощие работа отрязъкът от 22 до 6ч е нощен труд, който не им е бил платен. Првоначално някои от тях са заявили, че не им е давана, нито плащана равностойността на безплатна храна, която им се полагала при такива смени. После искът им е сведен само до ободряващите напитки, като кафе или чай, които не са получавали.

Различни състави на съда в Търговище уважиха исковете на пожарникарите. Единият от тях трябвада получи към 1550 лв. за неотчетен извънреден труд с лихивете за забавено плащане. Вътре е и сумата от 125 лв., които са му дължими за неполучени кафета, чай и други тонизиращи напитки. Отделно Главната дирекция трябва да плати над 900 лв., които служителят й е дал за адвокат по случая и още 350 лв. такси и разноски за вещо лице. Отхвърен е искът на огнебореца за нощен труд в размерна 262 лв., защото тези часове били в рамките на денонощната смяна.

Втори огнеборец има да взима над 1700 лв. за труд и разноски за делото, което е завел срещу работодателя си. Третият трябва да получи близо 2 500 лв. общо, включително и за адвокатски разноски. към тези суми работодателят има да дава на съда по още 350 лв. за всяко дело за такси и разноски.

Само в един от исковете е признат и нощен труд на пожарникар, което надува полагащите му се пари след делото на над 2880 лв. В този случай и таксите, които ГД дължи вече са 450 лв.

Решенията на Районния съд подлежат на обжалване пред Окръжния съд в Търговище.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право