Камарата на представителите в САЩ осъди изтеглянето на американските войски от Сирия

Балъков потушил скандал на полувремето

Дневен хороскоп на Алена за четвъртък, 17.10.2019

На 17 октомври 2019 да почерпят

Възрастен мъж се самоуби с преработен пистолет в Бургас

Фермери блокираха магистралите в Нидерландия

Сирийски правителствени войски са влезли в северния град Кобане край турската граница

Британска телевизия пуска канал без новини за Брекзит

Турция готова на санкции от САЩ Кремъл иска да е посредник между Дамаск и кюрдите

Тръмп: Конфликтът в Сирия е между Анкара и Дамаск и те трябва да си го решат

Голям пожар изпепели склад за кабели в Плевен

Голи тела обитават „Къщата на София”

Лозан Панов потъпква законите, професионалния дълг и чест

Съветът за сигурност на ООН: Има риск от „разпръскването“ на пленени дейци на „Ислямска държава“ в Сирия

„Черна роза“ вече и на българския екран

Парламентът подхваща изборите

След зимната ваканция парламентът ще решава изборни въпроси. До 25 януари депутатите трябва да се произнесат за въвеждането на електронно гласуване у нас, което бе предмет на националния референдум през м.г. След това в партията мандатоносител ГЕРБ планират да подхванат ремонт на Изборния кодекс, разказаха депутати пред „Труд“.

Тъй като в националния референдум не участваха 3,5 млн. души, колкото са били избирателите на парламентарните избори през 2014 г., крайното решение да има или не дистанционно гласуване по електронен път зависи от народните представители. Макар че над 1,7 млн. души, или 73,51% от гласувалите при допитването, са отговорили с „да“, е възможно парламентаристите да не уважат волята им и да въведат електронен вот само частично. Вариант било гласуване по интернет да бъде разрешено само за българите в чужбина.

Решението за електронното гласуване вероятно ще е първата поправка в Изборния кодекс. След нея обаче ще бъдат изчистени и текстове, които различните партии посочват като „недобри“. Едно от очакваните решения е дали да се промени начинът на отчитане на бюлетините, тъй като след местния вот имаше хаос в зала „Арена Армеец“, където се помещаваше столичната ОИК. Очаква се да бъде увеличен и прагът на преференцията за избор на общински съветници, който в момента е 7%.

Депутатите „ваканцуваха“ 95 дни за година

95 дни ваканция се падна на депутатите за година. След като откриха новия парламентарен сезон на 14 януари м.г., народните представители имаха три редовни и две извънредни почивки.

Традиционно Народното събрание почива по Великден (14 дни за м.г.), през лятото (целия август) и за коледните и новогодишните празници (25 дни). През м.г. депутатите почиваха и за майските празници, както и две седмици през октомври, когато имаше местни избори.

Зимната депутатска ваканция продължава до 13 януари 2016 г.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.