Дългата ръка на Галеви или смърт от задушаване (обзор)

Бизнесменът Пламен Миланов (49 г.) - ключов свидетел срещу Братя Галеви, и счетоводителката му Теодора Димитрова бяха открити мъртви в офис на фирмата им - на 5-ия етаж в бившия битов комбинат в Дупница на 30 декември м.г. Градът настръхна след вестта за двойната смърт. Още същата вечер полицията обяви, че става дума за задушаване. “Трагичен и нелеп случай, няма следи от насилие” - каза шефът на областната дирекция в Кюстендил Елиан Стамболийски.

“Хиляда на сто е сигурно, че са се задушили. За негова зла участ Миланов е свързан с делото срещу Галеви. Не може обаче да се прави връзка със смъртта му в посока делото “Галеви”, заяви и зам. окръжният прокурор Ангел Байрактарски.

Случаят е поет от окръжното следствие в Кюстендил. Но аутопсията е направена в столицата, тъй като Миланов е със статут на защитен свидетел, поясниха криминалисти. Тя показала “отравяне с въглероден двуокис.”

Труповете открил синът на Миланов - Димитър (20), който учи в Американския университет в Благоевград. Близките на Теодора подали сигнал до МВР, че тя не се е прибрала след работа, както и шефът й. Синът открил джипа на баща си в глуха уличка. Отключил офиса с резервен ключ, видял баща си и Дора безжизнени до бюрата им и припаднал. Разследващите съобщили на близките на починалите, че причина за смъртта е небрежно боравене с агрегата за ток. Те го вкарали в кабинета, маркучът се прищипал и вместо навън изпаренията се връщали в стаята. От тях настъпила мозъчна смърт.

Дупничани се съмняват в основната версия. Някои виждат “дългата ръка на Галеви”, която си отмъщава на Миланов. Той бе от петимата основни свидетели по делото срещу тях за организирана престъпна група. Пламен Галев и Ангел Христов бяха осъдени на 5 г., но от 8 май 2012 г. изчезнаха. В съда Миланов каза, че е рекетиран от хора на Галеви, че всеки месец им плащал и бил принуден да прехвърли 50% от таксимертровата си фирма на техен сподвижник - Владимир Ангелов-Стъклето, който излезе от затвора преди месеци.

“На процеса погледите ни с Братя Галеви се срещнаха. В очите им имаше злоба. Галев ми завъртя глава. Само аз зная какви могат да са последствията за мен”, сподели Миланов след едно от съдебните заседания.

Уплашен е и друг основен свидетел по делото и приятел на Миланов - таксиджията Антонио Якимов, който се е преселил в Благоевград, “по-далече от Братята и мафията”. С Миланов щели да празнуват заедно Нова година. Антонио разказва:

“Преди седмица ме покани в пицария. Като седнахме, аз го попитах среща ли се с човека на Братята - Стъклето, който му беше натрапен бизнес партньор. Той ми каза: “Срещнах го един ден и го поздравих, казах му, че трябва да се видим с адвокатите ни и да го освободя от фирмата. Той се съгласи. След две седмици обаче го засекох пред черквата, ходеше по мен. Поздравих го, но той ми отвърна: “Че видиш ти “здравей”! Заради теб лежах в затвора.” И отмина.

Якимов смята, че приятелят му е жертва на вендета. “Тези гадове не прощават! Ще го изкарат отравяне. Те пипат с бели ръкавици. Господ Бог да ни закриля”, казва той.

Анулирана застраховка “Живот”

Покойният Миланов има четири деца от два брака, миналия петък станал дядо. Първата му дъщеря Саня го дарила с внук, кръстен Алекс. В Дупница оживено коментират “космическата застраховка “Живот”, която си направил, докато съдили Галевите. Била за 1 млн. лв. Месечно плащал над 2 хил. лв. Две седмици преди смъртта си анулирал застраховката. Той е бивш надзирател в бобовдолския затвор, преди да се захване с таксиметров бизнес, пуснал частно радио в Дупница. През 2011 г. се кандидатирал за кмет на Дупница, но не събрал гласове дори за общински съветник. За частната медия му съдействал бившият му шеф в затвора в Бобов дол Милети Орешарски. Той бил на погребението му на 1 януари в Дупница.

Счетоводителката му Теодора (35 г.) живеела по-скромно. Тя има син Митко, петокласник, така че двамата с нейния шеф оставят 5-има сираци. “Не бяха любовници, а бизнес партньори от 15 години. И двамата си имат хубави семейства”, единодушни са диспечери и шофьори във фирмата на Миланов. Той имал над 100 жълти коли и строителен бизнес, осигурявал поминък на около 300 души.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право