Масови съкращения в Община Златарица заради орязан бюджет

Кметът на Община Златарица Пенчо Чанев /ВМРО/ е бил принуден да предприеме масови съкращения в последните часове на 2015 г заради по-малко средства в новия бюджет. Драстичните мерки се наложили заради намаление с 15 000 лв. за работни заплати в местната хазна и нарасналите разходи за възнаграждения с новоизбраните кметове на села, които преди последните избори са се управлявали от наместници.

„Предприех стратегия за сериозни икономии, защото парите не достигат”, каза пред „Труд” Пенчо Чанев.

Той уточни, че в общинското звено за социални услуги и други дейности е съкратил 9 души. Останали са само трима служители. „За да спестим пари от уличното осветление, лампите в града и по селата вече светят през една”, сподели Чанев.

На последната сесия на Общинския съвет, той предложил да се увеличи данък сгради. Градоначалникът настоял от 2,5 промила, налогът да бъде вдигнат на 3,5 промила. Местният пърламент обаче отхвърлил предложението.

„Ако беше прието искането ми, в общинската хазна щяха да постъпят допълнително около 40 000 лв. при събираемост на данъците от около 65 %”, каза Пенчо Чанев.

Той поясни, че увеличението нямало да е в голяма тежест на местното население, защото щяло да е средно с около 10 лв на година.

Коментари

Задължително поле