Община плаща обучението на бъдещите си лекари

Община Върбица ще заплаща обучението по специалност медицина на местни студенти, за да се върнат след завършване и да лекуват местното население. Това е декларирал кметът Мердин Барям (ДПС) на своя среща с бъдещи лекари и стоматолози в последния ден на старата година.

Осем момичета и момчета, които учат в различни университети, се отзовали на поканата му. Те имат един месец време да размислят и да обявят дали са съгласни.

Градоначалникът ще внесе докладна на следващата сесия на общинския съвет с искане в бюджета да се заложат средства, които да покриват семестриалните такси (между 450 и 700 лв.) на обучаващите се. Те от своя страна обаче ще се задължат да работят в община Върбица поне 5 години след дипломирането си.

Общината е на 55 км. от областния център Шумен, където има болница с възможност за пълно медицинско обслужване. Голяма част от населението е застаряващо и му е трудно да пътува. Хората разчитат и на лични лекари, които отдавна са на пенсионна възраст. Затова кметът Байрям иска да привлече млади лекари и да възстанови общинската болница, закрита от години.

С общински средства на сградата е правен козметичен ремонт на първия етаж, където са кабинетите на двете джипита. Допреди две години са идвали и лекари-специалисти, но вече са загърбили малката община.

Амбицията на кметското ръководство е за ремонт и обзавеждане на малка лаборатория и стационарно отделение с не повече от 30 легла. Те ще бъдат за възрастни пациенти и такива със стомашно-чревни и белодробни заболявания. Климатът във Върбишко, известно с курорта си, е много подходящ, лековитата минерална вода също, напомнят местни хора.

Общината е амбицирана да намери средства за възраждане на болничното заведение, ще ги търси и от външни спонсори. С идеята е бил запознат и валията на Одрин. Ако студентите медици се върнат по родните си места, това ще е първа сигурна крачка към местно здравеопазване.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони