Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в петък, 18 октомври 2019

Председателят на ЕП призова за по-строги санкции на ЕС срещу Турция заради военната й операция в Сирия

Американски дипломати заловени край руски военен полигон Объркали два града, Москва предложи да им купи карта

Тръгнаха първите камиони с бюлетини за 5 области в страната

Атанас Фурнаджиев подаде оставка като Вицепрезидент на БФС

Българите вярват повече на Путин, отколкото на Меркел Това показва проучване на изследователския център „Пю”

„Витрувиански човек” на Да Винчи показват в Лувъра

Coфийcĸият гpaдcĸи cъд отмени промяната на режима на Бyдимиp Kyйoвич

744 предприятия движат икономиката Само 35 са големите компании в строителството, а 10 са в селското стопанство

Пускат нова банкнота от 50 лв.

Турция вдига разходите за отбрана с още 5 млрд. долара

Започна заседанието на Европейския съвет (СНИМКИ)

Херо остава далеч от националния

Ще строят нов пътен възел за връзка с магистрала „Тракия“ в Сливенско

Всяко пето българче с наднормено тегло

Община плаща обучението на бъдещите си лекари

Община Върбица ще заплаща обучението по специалност медицина на местни студенти, за да се върнат след завършване и да лекуват местното население. Това е декларирал кметът Мердин Барям (ДПС) на своя среща с бъдещи лекари и стоматолози в последния ден на старата година.

Осем момичета и момчета, които учат в различни университети, се отзовали на поканата му. Те имат един месец време да размислят и да обявят дали са съгласни.

Градоначалникът ще внесе докладна на следващата сесия на общинския съвет с искане в бюджета да се заложат средства, които да покриват семестриалните такси (между 450 и 700 лв.) на обучаващите се. Те от своя страна обаче ще се задължат да работят в община Върбица поне 5 години след дипломирането си.

Общината е на 55 км. от областния център Шумен, където има болница с възможност за пълно медицинско обслужване. Голяма част от населението е застаряващо и му е трудно да пътува. Хората разчитат и на лични лекари, които отдавна са на пенсионна възраст. Затова кметът Байрям иска да привлече млади лекари и да възстанови общинската болница, закрита от години.

С общински средства на сградата е правен козметичен ремонт на първия етаж, където са кабинетите на двете джипита. Допреди две години са идвали и лекари-специалисти, но вече са загърбили малката община.

Амбицията на кметското ръководство е за ремонт и обзавеждане на малка лаборатория и стационарно отделение с не повече от 30 легла. Те ще бъдат за възрастни пациенти и такива със стомашно-чревни и белодробни заболявания. Климатът във Върбишко, известно с курорта си, е много подходящ, лековитата минерална вода също, напомнят местни хора.

Общината е амбицирана да намери средства за възраждане на болничното заведение, ще ги търси и от външни спонсори. С идеята е бил запознат и валията на Одрин. Ако студентите медици се върнат по родните си места, това ще е първа сигурна крачка към местно здравеопазване.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.