На 20 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за сряда, 20.11.2019

17 вече са задържаните при акция срещу наркоразпространението в София

Създадоха материал за хидрокостюми срещу ухапвания от акули

България е в топ 3 в ЕС по строителство

Папа Франциск замина за посещение в Тайланд

Чуждите инвестиции нараснаха със 152% Задгранични компании изтеглят капитали от страната

Цената на „Гражданска” нараства до 400% за шофьори с нарушения По-скъпа застраховка за 21 км/ч превишение на скоростта

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 20 ноември 2019

Двама души загинаха, падайки в дупка с вряла вода на пътя в Русия

Застреляха в гръб бургазлия до езерото Вая (обзор) Убитият бил криминално проявен

Украйна ще строи град на Луната

5G мрежата е опасна колкото кафето

Разменяме изложби с Ермитажа 5 години напред Министерство на културата на визита в Москва

Режим на водата в 6 области в страната

Допълнителният газ от Русия може да е по-скъп

Предстои да се изясни дали допълнителните количества, които „Газпром” подава към “Булгаргаз”, ще бъдат на по-висока цена. Българското държавно дружество купува от “Газпром” милион и половина кубически метра газ повече средно на ден, за да може да компенсира спрените доставки за “Овергаз”. Това заяви пред БНР ръководителят на международния отдел на газовата ни компания Кирил Мицев.

На 1 януари изпълнителният директор на „Булгартрансгаз“ ЕАД Георги Гегов обяви, че има уверение, че цената на природния газ няма да се увеличава за България. „Въпреки клаузата на договора, който има „Булгаргаз“ с „Газпром Експорт“ за увеличаване на цената с 10%, при увеличаване на доставките, имам уверение, че това няма да се случи, тъй като това увеличаване не е по вина на обществения доставчик“, обясни той, като допълни, че от 4 януари заявката за страната ни ще премине границата, след която трябва да заплаща с 10% по-висока цена.

Днес Мицев обясни, че точните количества на закупеното допълнително синьо гориво ще бъдат ясни в края на месеца.

От думите му стана ясно, че държавният газова доставчик е платил авансово на база договори. “Булгаргаз” ще инициира и проведе преговори с “Газпром Експорт” за неприлагане на санкциониращи мерки, съгласно договора, при увеличените заявки за доставка, предвид създалата се ситуация. Това най-вероятно ще се случи след 11 януари, когато свършват празниците и почивните дни в Русия”, каза Мицев.

На въпрос, в момента “Булгаргаз” какви количества тегли от газохранилището в Чирен и дали е това, което предварително е било планирано, Мицев отговори: “От първи януари три милиона средно на ден. “Булгаргаз” е предвидил за месец януари 90 милиона добив за месеца и няма намерение тези количества да бъдат увеличени”.

Кирил Мицев потвърди, че ако “Булгаргаз” може да купи от “Газпром”, ще купи, но няма да тегли повече от предвиденото от Чирен.
От 00.00 ч. на 1 януари “Булгаргаз” започна да подава природен газ към клиентите на “Овергаз”, след като вечерта предния ден беше подписан договор между частната компания и “Булгаргаз” за доставки на синьо гориво за този месец. Това стана, след като “Овергаз” изпрати писмо до обществения доставчик, че предвид извънредната ситуация се нуждае от помощ, за да не останат 200 хиляди българи на студено през първия месец на годината.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.