Назначиха двама заместници на Екатерина Захариева

Двама заместници ще има правосъдният министър Екатерина Захариева, която седна на стола на Христо Иванов след оставката му.

Един от заместниците е Вергиния Мичева, която досега отговаряше за детското правосъдие и законодателството, свързано с правата на хората с увреждания. Другият заместник на министъра идва от прокуратурата. Това е заместник-апелативният прокурор на София Красимира Филипова.

Тя поема ресорите на Андрей Янкулов, също прокурор, който отговаря и в момента за затворите и арестите. Янкулов беше единственият заместник на Христо Иванов, чиято оставка премиерът не прие след бламирането от парламента на конституционната реформа. Тогава той, Петко Петков и Виргиния Минчева депозираха молбите си за напускане пред Борисов, но той разписа само тези на Петков и Мичева. Седмица по-късно Висшият съдебен съвет ги възстанови на съдийските им позиции.

По информация на БНР и към тримата заместници на Христо Иванов е имало покани да работят с наследничката му Екатерина Захариева. Приела е само Мичева, но Петков и Янкулов, а вероятно и самият Христо Иванов ще подпомагат експертно новия правосъден министър.

След днешното назначаване на Красимира Филипова и Виргиния Мичева ВСС ще трябва на заседанието другата седмица да ги освободи временно от съдебната система и да върне в прокуратурата Андрей Янкулов, който все още е заместник правосъден министър.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини