Превозват дървесината само с електронен билет

Дървесината вече ще може да се превозва само с електронен билет. Изискването влезе в сила от януари.

Новата информационна система за контрол работи успешно от месец във всички държавни предприятия. Тя е част от мерките за по-добър контрол в горските територии, които земеделското министерство и агенцията по горите предприеха през изминалата година, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите.

Чрез новата система данните при издаване на превозния билет от временен склад в гората се регистрират в централизираната информационна система на Изпълнителна агенция по горите. По този начин се дава възможност на контролните органи и обществеността да проверяват своевременно дали превозното средство се движи с валиден превозен билет. Ще бъде даден достъп, чрез който през сайта на ИАГ и сайтовете на шестте държавни горски предприятия всеки гражданин ще може да провери валидността на превозния билет.

Заместник-министър Георги Костов поясни, че системата спестява на държавата 6 млн. лв., тъй като откраднатата годишно дървесина, измъкната с фалшиви превозни билети, е в размер между 40 и 100 хил. куб. м.

Гаранция за повече прозрачност и контрол на добива и транспорта на дървесината от горските територии на страната дават и въвежданите от началото на тази година видео наблюдения в обектите за преработка на дървесина и GPS проследяване на превозните средства, транспортиращи дървесина.

По този начин се затваря системата на проследяване пътя на дървесината във всички горски територии, независимо от тяхната собственост, което до голяма степен ще допринесе за ограничаване на незаконните практики в горските територии.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини