Съдебната 2016-а: Съд за беглеца Василев, нова присъда за Цветанов

Съдебната 2016-а година ще доведе до финал знакови дела, а други ще стартират в съда.

Съдбоносна ще бъде годината за банкера-беглец Цветан Василев. Той трябва да седне на подсъдимата скамейка за аферата „КТБ“. На съд ще бъде пратен и лидерът на „Атака“ Волен Сидеров. Той е рекордьор по брой дела. Ще отговаря по старото си дело за хулиганство и нови четири със същото обвинение.

Съдебните несгоди на двете каки (по премиера Бойко Борисов) - уволнените съдийки Румяна Ченалова и Владимира Янева също ще претърпят развитие. Развръзка се очаква и за разследването на атентата на летище Сарафово от 2012 г., който взе 6 жертви.

Годината ще бъде важна и за бившия вътрешен министър Цветан Цветанов, който трябва да чуе окончателната си присъда по единственото останало висящо дело срещу него – за шесттте „Не!!!“ под съдийско разрешение за СРС.

През 2016 г. ще се разбере и дали настина бившият зам.-председател на ДПС Христо Бисеров е укривал данъци и извършвал валутни престъпления.

Развитие би трябвало да има и по други знакови дела - срещу изпълнителния директор на „Софарма“ Огнян Донев и срещу собственика на „Литекс“ Гриша Ганчев, обвинени че са укривали милиони данъци. На съд се очаква да бъдат пратени бившият шеф на Военно-медицинска академия Стоян Тонев, който отговаря в безстопанственост и акушерката от „Софиямед“ Емилия Ковачева, която преби 3-дневно бебе. До финал трябва да стигне и делото срещу бившия премиер Сергей Станишев , което се води заради 7 изгубени секретни доклада.

Аферата „КТБ“

Делото срещу банкера-
беглец пред финал

2016 г. ще доведе до развръзка разследването за аферата „КТБ“. На 20 юни м.г. банката спря плащанията си и бе поставена под особен надзор, а на 28 юни прокуратурата повдигна обвинение на мажоритарния й собственик Цветан Василев за присвояване на 206 млн. лв. Банкерът бе подведен под отговорност задочно, тъй като оттогава се укрива в Сърбия и се чака екстрадицията му.

Разследването ще стигне до финал, тъй като през юни 2016 г. изтича двугодишния срок на прокуратурата за събиране на доказателства. Глава 26 от НПК задължава държавното обвинение след този срок по молба на обвиняемите да внесе обвинителен акт в съда или да прекрати делото. За аферата „КТБ“ са обвинени още 15 души – служители на КТБ и БНБ.

Двете каки

Ченалова на съд,
Янева чака присъда

Емблематична ще бъде 2016-а и за уволнените съдийки Румяна Ченалова и Владимира Янева, които са клиентки на прокуратурата. Двете дела, по които Ченалова е обвинена, ще бъдат внесени в съда, освен ако изненадващо прокурорите не се откажат. Съдийката отговаря, че подправила протокол от дело с ответник е НЕК и забавила протест срещу освобождаването на убиеца от “Соло”, та той се укрил. Янева пък чака присъда на 1-ва инстанция по обвинение, че е разрешила незаконно СРС по делото „Червей“.

Съдийките напоследък станаха известни като „двете каки“. Така ги нарече премиерът Бойко Борисов във връзка със записи на техни разговори. Двете коментират кой кого „опрасква“ в съдебната система, а Янева споделя: „Аз ако съм искала да спя с Бойко, щях да преспя преди 5 години.“

Шестте „Не!!!“

Решават окончателно
за зам.шефа на ГЕРБ

Бившият вътрешен министър от първия кабинет „Борисов“ и зам.-шеф на ГЕРБ Цветан Цветанов ще чуе окончателно: невинен или виновен. Срещу него вече има две влезли в сила оправдателни присъди – за присвояване на 10 000 лв и за допускане на незаконно подслушване. Висящо пред Върховния касационен съд (ВКС) е делото, по което на две инстанции той бе осъден на 4 г. затвор. Цветанов е обвинен, че отказал СРС за бивш антимафиот, като написал 6 пъти „Не!!!“. Делото за втори път стига до ВКС, защото след като Цветанов бе осъден, през юни върховните съдии върнаха делото в Софийския апелативен съд, изразявайки съмнения за пристрастност на предходните съдебни състави. Апелативният съд го оправда, а сега прокуратурата протестира пред ВКС.

Терор

Атентатът в Сарафово
влиза в съдебна зала

През 2016 г. делото за бомбения атентат на летище Сарафово ще влезе в съда. Такова обещание даде шефът на националното следствие Евгени Диков.

При терористичния акт през 2012 г. бомба избухна на паркинга на летището и уби петима израелски туристи, българският шофьор на автобуса и самия атентатор. Ранени бяха други 35. Чака се предявяване на делото на оцелелите. Обвиняемите ще са двама или трима.

Досега стана ясно, че атентаторът е ливанецът Мохамад Хасан Ел Хюсеини, а съучастниците му австралиецът Мелиад Фара и канадецът Хасан ел Хадж Хасан.
Основната версия гласи, че атентаторът сложил раницата си в автобуса, но туристи се възмутили, че ги прережда. Тогава един от съучастниците му задействал дистанционно адската машина.

Атака

Сидеров ще отговаря
по пет дела

Лидерът на „Атака“ Волен Сидеров, срещу когото има едно висящо дело, ще стане подсъдим по нови 4 дела. Процесът, по който той вече отговаря пред съда е за хулиганство на летище „Варна“ от 2013 г.

Новата вълна от обвинения заля националиста в разгара на предизборната кампания през октомври м.г. Дни преди вота той и съпартиецът му Десислав Чуколов предизвикаха безредици, при които бе ударен полицай. Скандалът избухна, след като те обвиниха собственици на клекшоп в София, че продават дрога и контрабандни цигари. Депутатите отговарят и за нахлуване в НАТФИЗ в нощта на изборите на 25 октомври. Сидеров е разследван също така, че прекъснал концерт в памет на баташките мъченици през 2011 г. и се сдърпал с журналист от СКАТ през 2013 г.

Случаят „Бисеров“

Съдът решава невинен
ли е бившият втори в ДПС

2016 година ще даде отговор на въпроса вършил ли е бившият зам.-председател на ДПС Христо Бисеров данъчни и валутни престъпления. В края на декември м.г. той бе оправдан от Софийския градски съд по това обвинение. Предстоят решения на още две инстанции.

Бисеров отговаря, че не е декларирал превод на над 700 000 лв. от сметки в Женева, че не е подал пред БНБ статистически форми и не платил дължимите близо 19 хил. лева данъци за парите. Тази година трябва да се види и съдбата на разследването срещу Бисеров и доведения му син Ивайло Главинков за пране на пари. Преди дни двамата поискаха прокуратурата да внесе делото в съда или да го прекрати, тъй като е изтекъл двугодишният срок на разследването.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право