Пуснаха от психоболница луд, вилнял с бухалка в село

Жителите на село Масларево, община Полски Тръмбеш, са изтръпнали от ужас заради агресивен мъж, който е отново на свобода след 3-месечно лечение в психиатрична болница.

Златко Златанов е шизофреник и беше изпратен в клиниката във великотърновското село Церова кория след като се оказа, че е опасен за себе си и околните. Мъжът обаче е пристигнал без предизвестие по празниците след решение на Районния съд във Велико Търново. Магистратите постановили, че вече не е опасен, а лечението било плодотворно.

„Не го искаме тук, трябва да се настани в дом! Ходихме с наставника му, който е на 77 г., при прокурор във Велико Търново, след като Златко се върна. Оказа се ,че прокуратурата няма правомощия да го прати в дом и това трябва да правим ние самите. Настойникът пък не може да се оправя с него, макар да са роднини и всеки момент очакваме нападение отново”, коментира кметицата на Масларево Петранка Маринова.

Последната проява на Златко Златанов бе в края на юли миналата година, когато преби с бухалка магазинерка в центъра на селото. Хората събраха подписка за изселването му.В деня на инцидента 48-годишният мъж нахлул в магазина и захванал да се обяснява в любов на една от двете жени там.След като търговката се опитала да го прокуди, той я ударил сдървената сопа в главата. Двете жени и стеклите се очевидци бяха успели да затворят лудия в склада, докато пристигнат полиция и линейка. Златко пък през това време си събул панталоните и бил изведен без бельо от помещението. Докато го прибирали в линейката, психично болният мъж крещял, че ще избие всички, когато се завърне в селото.

Няколко дни по-рано той отишъл на гробището, извадил дървения кръст от гроба на майка си, която починала преди 20 години, и го хвърлил в контейнер за боклук. Заради агресията на болния човек от него иска да се откаже дори попечителят му Григор Златинов, който е на 77 г. и е негов братовчед. Шизофреникът прибирал лекарствата, които трябвало да пие и да му дава дядо Григор, и най-вероятно въобще не ги ползвал. С него не може да се оправи дори жената на Григор, която е фелдшер по образование, защото Златко налитал на бой и на тях.

Местните хора са в шок от появата му, защото освен, че е луд, той е направил опит за убийство. Освен това Златко Златинов е лежал в затвора за убийството на жена си преди години.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Новини